Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да вземаме трудните решения лесно?

Как да вземаме трудните решения лесно?

Как да вземаме трудните решения лесно? - изображение

Немалко са житейските ситуации, в които ни се налага да действаме, повлияни от емоциите, без да сме взели добри решения, или сме обмислили евентуалните последици. По тази причина нерядко изборите ни довеждат до незадоволителни резултати, често пъти изискващи огромни усилия да "закрепим" положението.

Уви, вземането на трудни решения изисква наличието на трезва оценка, в която емоциите нямат място. Това често е нелека задача, защото тук са намесени емоциите, не разумът.

Питате се каква е добрата новина? Ами, много просто – философите, живели преди нас вече са мислили по темата за вземането на трудни решения. Един от тях е Рене Декарт. Той е въвел в употреба метод, станал известен в практиката като Квадрат на Декарт, често наричан и техника за вземане на решения.

При споменатия по-горе метод се задават 4 въпроса, чрез които човек и сам може да осмисли плюсовете и минусите както на положителните, така и на отрицателните аспекти на съществуващите проблеми. Самият метод е прост и доста ефективен.

На снимката по-долу може да видите формулировката на тези четири въпроса на Декарт и да откриете как се работи с практиката за вземане на решение.

За целта, ще ви е нужен лист хартия и химикал. И така, трябва да изберете проблема, който ще изследвате, а също и предполагаемото ви решение. Именно то ще бъде подложено на обработка. Под думата "това" ще се подразбира предполагаемото решение (обработват се плюсовете и минусите на предполагаемото решение), а също и плюсовете и минусите от отказа от него.

Попълвайки квадрата на Декарт, би следвало объркването от ситуацията да намалее. А когато то изчезне, ще почувствате че и емоциите са затихнали. Решенията, взети при намесата на здравия разум, обикновено се оказват най-правилни, а чрез тази техника и сами можете да боравите с необходимата информация за вземане на решение.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпециалистиПсихологияНовиниЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноБотаникаСпортСоциални грижиИсторияНормативни актовеЗаведенияЛеченияИнтервютаТестовеАлт. медицина