Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да бъдем по-организирани и ефективни на работа – част 2

Как да бъдем по-организирани и ефективни на работа – част 2

Как да бъдем по-организирани и ефективни на работа – част 2 - изображение

Останете съсредоточени на работата

Когато стигнете до работа, прекарайте пет минути в мисли за вашия списък със задачи. Помислете как ще ги изпълнявате през деня, а на всеки час-два се постарайте да концентрирате вниманието си допълнително. Погледнете как сте прекарали последния час и си отговорете честно дали сте били продуктивни. Наложете си да направите следващия работен час още по-пълноценен. Когато работното време свърши се запитайте как е минал денят и смятате ли го за добър? Какво може да промените, за да го направите по-успешен?

Само вие знаете как да свършите най-добре работата си

Ако сте натрупали рутина в работния процес, поздравления – съсредоточаването и вглъбяването в задачите ще става без усилия, ще влагате и по-малко енергия в процеса. Ако се чувствате неуверен,  потърсете начини за допълнително обучение, за да си помогнете да овладеете добре работата си. По този начин ще упражните и доразвиете уменията си и ще добиете повече знания, важни за работата ви.

Останете мотивирани и избягвате да отлагате

Една от причините хората да отлагат да изпълнят определена задача, е че изпитват притеснения да я изпълнят. Принуждавайте се да се заемате с нови неща, дори само за пет минути, а след това - спрете, ако се нуждаете от пауза. След като започнете да бележите напредък в определена работна задача, ще бъдете по-мотивирани да продължите да работите върху нея все по-дълго и по-дълго, докато не я завършите.

Изключете телефона си и изчистете бюрото си, за да избегнете разсейване, което евентуално ще насърчи отлагането. Отправяйте си лични предизвикателства във времето, когато се чувствате най-мотивирани.

Тревожете се за детайлите, които можете да контролирате

Фокусирайте времето и енергията си само върху това, което можете да контролирате. Не се притеснявайте за задачите извън вашия контрол. Ако започнете да се тревожите за това, което прави ваш колега, просто ще загубите от своето време. Ще се почувствате по-овластени и ще бъдете по-ефективни на работа, ако просто се съсредоточите върху това, което е под ваш контрол.

Работете ефективно

 За да бъдете ефективен служител, трябва да работите съвестно и съсредоточено. Спрете да вършите много задачи едновременно. Фокусирайте се в разрешаването им поотделно. Ако се опитате да направите десет неща наведнъж, бъдете сигурни - накрая няма да завършите нищо.

Помагайте си в работата

Работете в екип, за да изпълнявате задачите си по-бързо. По този начин и идеите за работата по нови проекти ще са повече и ще са по-креативни. Работата с ваши колеги и искането на помощ, когато имате нужда от нея, ще ви помогнат да бъдете по-ефективен служител.

Вижте трета част

По статията работи: Виктория Милова

Източник и снимки: wikihow.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиИсторияЗдравни съветиТестовеАнкетиФизиологияОрганизацииАлт. медицинаНормативни актовеЛечения