Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да бъдем обичани на работното място

Как да бъдем обичани на работното място

Как да бъдем обичани на работното място - изображение

Да си признаем. Прекарваме в офиса много повече, отколкото у дома. Ясно е, че работата ни ще бъде много по-спокойна, а ние ще се чувстваме удовлетворени, радостни и дори щастливи, ако усещаме одобрението и обичта на колегите си. Дали е възможно? 
Следващите препоръки биха могли да ви помогнат.

Бюрото на колегата ви не е вашето бюро

Не го забравяйте, моля, и никога не оставяйте вещите си там. Няма причина върху работната маса на съседа ви да се появяват вашите бележник, химикалка, чаша с кафе, пръстен или гривна. И дори когато сте убедени, че столът на колегата ви е сто пъти по-красив и удобен от вашия, не сядайте на него.

Говорете тихо

Не си позволявайте да викате на съседа си. Тонът, с който говорите, трябва да е нисък, спокоен и овладян. Говорете по същия начин и по телефона, защото едва ли някому ще бъде приятно да слуша крясъците ви.

Помислете преди да натиснете бутона за разпечатване

Ако в момента е доста натоварено, дали не е по-добре да разпечатате, когато обстановката се е успокоила? Помислете наистина ли е полезно да блокирате принтера в най-горещото време на деня? Това вероятно може да почака за обедната почивка. 

Усмихвайте се

Човек не иска дори да се доближава до някой, който през цялото време създава впечатлението, че е понесъл световната мъка на раменете си, постоянно е намръщен и се държи така, сякаш страда от непрекъснат зъбобол. Затова не забравяйте колко е важно да се усмихвате. Излъчвайте добро настроение и ще видите колко по-различна ще бъде атмосферата на работното място.

Чистота

Избягвайте да оставяте мръсни или полупразни чаши с кафе, както и тонове хартия на работния си плот. Това няма как да ви създаде добър имидж, а бъдете сигурни, че ще подразни повечето от колегите ви.

Не кашляйте

Разбира се, че иде реч за продължителна, настойчива и дълбока кашлица, предвещаваща разболяване. Знайте, че тя, както и постоянното смъркане са в състояния да изнервят до краен предел колегите ви. За да не им пилите нервите, излизайте навън, а ако ситуацията се влошава, просто си вземете болнични.

Имало едно време...

Няма по-добър начин да бъдете обичани и популярни сред екипа от възможността да разсмивате колегите си. Разказвайте им истории и шеги. Да знаете, че един виц може да промени много неща.

Оставете пижамата си у дома

Да, никога не забравяйте, че има огромна разлика в начина на поведение на работното място и в дома ви. Така че, оставете пижамата си вкъщи и се дръжте по начин, който подхожда и е съобразен с мястото, където работите и длъжността, която заемате. 

Вероятно никак не е трудно да действаме така, че хората, с които работим, да ни обичат. Като се замислите, горните препоръки са все неща, които знаем, но често забравяме под напора на емоциите. А истината е, че и на работното място действа правилото да не правиш на другите това, което не би искал те да сторят на теб.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: jobat.be

Снимки: abovethelaw.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиПсихологияИсторияСнимкиЛюбопитноНовиниЗдравни съветиФизиология