Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да бъдем по-продуктивни на работното място

Как да бъдем по-продуктивни на работното място

Как да бъдем по-продуктивни на работното място - изображение

Темата за продуктивността вероятно не е сред любимите на повечето от нас, но, искаме или не, тя си остава все така болезнено актуална. Поставени в условията на динамична и бързо променяща се бизнес среда, работодателите винаги ще изискват максимума от служителите си и това е съвсем нормално. Добрата новина е, че ако подобрим собствената си ефективност в извършването на професионалните си задължения, може би ще ни остават повече възможности да се посвещаваме на онези неща, които ни харесват и ни карат да се чувстваме добре. В този ред на мисли, в случай, че се нуждаете да се усетите по-продуктивни на работното място, ето няколко бързи съвета.

Зарежете мултитаскинга

Ако не владеете до съвършенство извършването на няколко неща наведнъж, по-добре… изобщо не го практикувайте. Илюзията, че, действайки на няколко фронта, ще подобрите представянето си, изобщо не е здравословна за продуктивността, жалко или не. Нито ще сте ефективни, нито ще сте доволни от себе си. По-разумно е (а и доста по-лесно) да се фокусирате в изпълнението на две-три конкретни дейности и да ги приключите с финес и професионализъм.

Споделяйте задачите с когото трябва

Сигурни сме, че ви си е случвало (може би – при липса на друг избор) да поемате повече ангажименти, отколкото сте в състояние да поемете. Не бива. Вместо това, открийте правилните хора в екипа си, с които има шанс заедно да справите доста по-успешно.  

Комуникирайте правилно

Вероятно сте имали възможността и сами да установите, че безкрайно много часове могат да се загубят в дълги и безсмислени разговори по телефона. Затова горещо ви препоръчваме да овладеете така необходимата телефонна комуникация, особено ако същата заема значима част от работата ви. И въпреки че онлайн общуването уж е по-елементарно, постарайте се да се усъвършенствате и в писането на електронни съобщения/писма, защото и те могат да ви отнемат излишен времеви ресурс, в случай, че не са написани адекватно.

Работете по график

Звучи много сухо, но действа! Когато човек знае, че е ограничен в дейността си от конкретни срокове, той някак си успява да се мобилизира, по-организиран става, макар че и това не е задължително на 100%.

Ценете времето си за почивка и се възползвайте от него

Ясно е, че когато сте свръхуморени и психически натоварени, няма как да сте продуктивни. Затова наистина успешните и ефективни хора правят всичко възможно да си осигурят достатъчно количество релакс, за да са в кондиция и да се насочат със свежи сили към нови върхове.

Преди всичко друго обаче, трябва да се има предвид и по-важното – продуктивността не може да бъде точно измерена... в килограми, например. Тя, освен това, зависи от редица фактори, с която подробност е добре да се съобразяват и самите работодатели. Все пак, искрено се надяваме, че препоръките ни са ви били полезни.

 

Снимка: Еverystockphoto

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиЛюбопитноПроизводители