Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Какъв е срокът, за който се превежда финансовата компенсация при бременност и раждане за 2016 година?

Какъв е срокът, за който се превежда финансовата компенсация при бременност и раждане за 2016 година?

Какъв е срокът, за който се превежда финансовата компенсация при бременност и раждане за 2016 година? - изображение

Майките, осигурени за общи заболявания и майчинство имат правото да получават финансова компенсация при бременност и раждане в рамките на 410 дни, от които 45 дни се ползват преди раждането на бебето. Когато бебето се роди преди изтичането на споменатите 45 дена от старта на компенсацията, остатъкът до 45 се би могъл да се използва и след раждането.

Когато детето е мъртвородено, почине или е поверено на грижите в детска институция на пълна издръжка на държавата или за осиновяване, майката може да получи финансова компенсация до изтичането на 42 дни след раждането. Ако трудоспособността на майката вследствие на раждането не се възстанови след 42-ия ден, срокът на компенсацията следва да се продължи по преценка на здравните органи до възстановяването на трудоспособността й. До изтичането на 410-те дни тази компенсация се превежда във вида на обезщетение за бременност и раждане.

Когато бебето бъде оставено за осиновяване и е поверено на грижите на детски заведение, които на издръжка на страната ни или почине след 42-ия ден от раждането си, компенсацията за бременност и раждане следва да се преустанови още от следващия ден. За тези случаи, когато трудоспособността на майката вследствие раждането не се възстанови, срокът на компенсацията се  удължава съгласно преценката на здравните органи до възстановяването на трудоспособността й. До изтичане на 410-те дни тази компенсация се превежда като компенсация за бременност и раждане.

Осигурените българи за общо заболяване и майчинство, решили да осиновяват дете, могат да ползват компенсация при раждане на дете в рамките на разликата от възрастта на детето, когато е предадено за осиновяване на бъдещите му родители до изтичането на срока на полагаемата компенсация за раждане.

Осигурените лица за общи заболявания и майчинство бащи имат правото да ползват  финансова компенсация при раждане на дете в размер, определен за бременност и раждане, в рамките на 15 деня, през времето на съответния отпуск съгласно Кодекса на труда, ако има 12 осигурителни месеца стаж, покриващи този риск.

Осигурените за общи заболявания и майчинство татковци/осиновители също може да се възползват от правото на финансова компенсация при раждане на дете в рамките на размера, фиксиран за бременност и раждане, след навършването на 6-месечна възраст на малчугана за остатъка до 410-те дена, през времето на съответния отпуск, описан в Кодекса на труда, стига да има 12 осигурителни месеца  стаж като осигурен за този вид риск. Бащата има права да ползва отпуск със съгласието на майката.

Снимка: afroditamc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовини