Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Какъв е размерът на компенсацията, превеждана по време на допълнителната отпуска за отглеждането на дете през 2017 година?

Какъв е размерът на компенсацията, превеждана по време на допълнителната отпуска за отглеждането на дете през 2017 година?

Какъв е размерът на компенсацията, превеждана по време на допълнителната отпуска за отглеждането на дете през 2017 година? - изображение

След като изтече фиксираният срок на компенсацията за бременност и раждане през времето на допълнителната платена отпуска за отглеждането на малко дете на майката (осиновителката) следва да се превежда месечна финансова помощ в размер, фиксиран със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. През 2017 г. тази сума възлиза на 340 лв.

Когато допълнителният платен отпуск за гледането на дете вместо от майката се използва от бащата или от човека, ангажиран с отглеждането на малчугана, се превежда месечна финансова компенсация в размер, фиксиран в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Гореспоменатата компенсация се превежда на настойника, когато той използва отпуската си съгласно чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.

Компенсацията за отглеждането на малчуган се превежда на хората, ползващи отпуска за отглеждането на дете до навършването му на 2 години, настанено съгласно заложеното в чл. 26, ал.1 от Закона за закрила на детето.

Финансовата компенсация за отглеждането на дете не следва да се превежда ако то почине, оставен е за осиновяване или е настанено съгласно заложеното в чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето или е записано да посещава детски заведения, включително  детски ясли, както и при отглеждането му от българи, участващи в програми, подкрепящи майчинството.

Самоосигуряващите се граждани, внасящи суми за общи заболявания и майчинство, също могат да се възползват от правото си на финансова компенсация за отглеждането на малко дете.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияИсторияЛюбопитноНовиниЛайфстайл