Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Какъв е размерът на компенсацията по време на допълнителния отпуск за отглеждането на дете през 2016 година?

Какъв е размерът на компенсацията по време на допълнителния отпуск за отглеждането на дете през 2016 година?

Какъв е размерът на компенсацията по време на допълнителния отпуск за отглеждането на дете през 2016 година?  - изображение

След изтичането на фиксирания срок на компенсацията за бременност и раждане през време на допълнителната платена отпуска за отглеждане на малчуган, на майката (осиновителката) се превежда месечна финансова компенсация, определена със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. През 2016 година размерът на компенсацията е 340 лв.

Когато допълнителната платена отпуска за отглеждането на малчуган вместо от майката (осиновителката) се използва от бащата (осиновителя) или от човекът, който се е заел с отглеждането на детето, се превежда месечна финансова компенсация в размери, фиксирани в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Тази компенсация се превежда на настойника, когато той използва отпуската съгласно чл. 167, ал. 2 от  Кодекса на труда.  Компенсацията  за отглеждането на малчуган се превежда и на хората, ползващи отпуска за отглеждането на дете до 2 години, настанени съгласно реда в чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.


Финансовата компенсация за отглеждането на малко дете не се превежда при смърт на детето, при даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение (включително и детски ясли), както и ако то се отглежда от лице, включено в програмите за подкрепа на майчинството.

Самоосигуряващите се българи, осигурени за общи заболявания и майчинство, също имат право на финансова компенсация за отглеждането на дете.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовини