Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Какво да правите, когато сте човекът с най-малко опит в екипа – 2 част

Какво да правите, когато сте човекът с най-малко опит в екипа – 2 част

Какво да правите, когато сте човекът с най-малко опит в екипа – 2 част  - изображение

Да си начинаещ в определена професионална сфера за мнозина представлява вълнуваща ситуация, която рядко е свързана с положителни емоции. В първа част на настоящата статия ви запознахме с две предизвикателства, касаещи проблема, и възможни техни решения. Продължаваме с:

Предизвикателство # 3: Поемете само "черната работа"/, незначителните задачи

Вършенето на "черната работа" в повечето случаи е интегрална част от обучението ви в новата фирма и дори може да бъде от голяма полза – да ви даде основа, добра подготовка за изпълнението на по-сложните ангажименти в близкото бъдеще. Въпреки всичко и независимо че не можете да се похвалите с достатъчно опит, прогресът ви в компанията не бива да бъде забавян или спиран. Доброто възпитание изисква да поемате онези, може би – малко неприятни, задачи, които ви поставят колегите и шефовете, но които не бива твърде много да ви отклоняват от основната причина, поради която сте станали част от самата организацията.

Решението /или поне едно от възможните такива/ на този казус е в непрекъсната комуникация с работодателите ви. Говорете с ръководството за начините, по които можете да балансирате между справянето с "досадните" ангажименти и другата – по-интересната, дейност. Помолете за помощ в приоритизирането; накарайте прекия ви мениджър да ви обясни как незначителните задачи добавят стойност към дейността на екипа и на бъдещето ви представяне във фирмата. Ако има колеги, които продължават да ви подценяват, опитайте се да им покажете, че ще съдействате в "изчистването" на малките детайли, но, че имате и огромно желание да допринесете за случването на големия проект.

Предизвикателство # 4: Нуждаете се от повече време

Фразите "ускорявам скоростта и "настигам" неслучайно са времево свързани. Както се досещате, ще бъдете много по-ефективни в определена дейност, ако я повторите 10 пъти и още повече – на 100-ния път. Колегите ви обаче може да забравят, че генерирането на информация не става по интуитивен път и, че, преди всичко друго, всички "кратки пътища" за натрупване на познавателен опит минават през паметта. Ако не ви се предостави достатъчно време за учене, вероятно ще се намирате в постоянно състояние на обърканост.

Решението: просто приемете, че няма нищо срамно в това да правите новите неща по-бавно от другите, все пак сте начинаещи. Припомняйте си го, за да избегнете стреса. Едновременно обаче, помислите дали няма начин да забързате темпото, без това да се отрази на представянето ви. Попитайте дали можете да получите отсрочка за реализирането на задачата. С трупането на опит, времето няма вече да ви е такъв проблем.

Истината е, че вероятно много скоро към екипа ви ще се присъедини някой нов кадър – пригответе се за неговите въпроси.

Желаем ви успех!

По статията работи: Красимира Костадинова
www.themuse.com

Снимка: Taskworld Blog 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниФизиология