Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Какво да правим, когато не ни канят за интервю на работа

Какво да правим, когато не ни канят за интервю на работа

Какво да правим, когато не ни канят за интервю на работа  - изображение

Сигурни сме, че от личен опит знаете за какво става дума: за онази неприятна ситуация, в която кандидатствате за няколко работни позиции, а от нито една компания не получавате покана за интервю. За стартиращите професионалния си път това може да е безкрайно обезкуражаващо /а и не само за тях/. Така че съветите в редовете по-долу може би ще са ви полезни при следващ подобен момент в живота ви.

Съгласете се, че, когато сме в състояние на търсене на работа, често сме склонни да допускаме една основна грешка – да изпращаме автобиографията си на колкото се може повече места и, на практика, да кандидатстваме за всички обявени позиции. Подобно поведение успокоява съвестта ни, че правим всичко, което е необходимо /буквално – всичко/, за да си намерим "място под слънцето ". То обаче е контрапродуктивно, смята маркетинг специалистът Ричард Мой. Направете друго: прегледайте внимателно последните длъжности, за които сте кандидатствали. Може да откриете, че някои от тях изобщо не комуникират с професионалните ви цели, даже никак. И по-важното - анализът може да ви позволи да локализирате сериозна грешка в автобиографията си /като сгрешен телефонен номер или име/, която имено да се е превърнала в причина за настоящите ви несгоди. Тези открития ще ви помогнат да усъвършенствате максимално следващия си опит за намиране на работа.

Има опасност обаче продължителният неуспех и липсата на покана за интервю да ви накарат да се самоубедите, че, всъщност, нямате нужда от нова работа – че настоящата е удовлетворяваща, макар това изобщо да не е така. Вместо да се самозалъгвате, напишете недостатъците й на лист хартия, без да си спестявате информация, съветва Ричард Мой. Описани, нещата вече няма да ви се харесват толкова, и вероятно ще ви помогнат бързо да скъсате със заблудите и да потърсите нови възможности.

Не на последно място, съществува сериозен риск своеобразната "стагнация" да ви накара да се възприемете за най-нежелания и неспособен кандидат за работа – тоест, да се отрази пагубно на самочувствието ви. Това, разбира се, не бива да се случва. Препоръката на Ричард е временно да преустановите търсенето. Ако в момента сте работещ, изберете си ден, в който да се фокусирате върху професионалната си роля на 100%, дори да мразите това, което правите.

Ако сте безработни, използвайте един следобед да се посветите на любимо хоби; дейност, която ви кара да се чувствате доволни от себе си. Това може да ви изглежда като стъпка назад, но, по своята същност, целта на мероприятието е да ви мотивира за следващи подвизи.

Желаем ви успех!

По статията работи: Красимира Костадинова

Източник: themuse.com

Снимка: biginterview.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлИнтервютаАнкети