Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Какво е финансовото възнаграждение, от което следва за се определи като компенсация за временна нетрудоспособност през 2016 година?

Какво е финансовото възнаграждение, от което следва за се определи като компенсация за временна нетрудоспособност през 2016 година?

Какво е финансовото възнаграждение, от което следва за се определи като компенсация за временна нетрудоспособност през 2016 година? - изображение

Дневната финансова компенсация за временна нетрудоспособност вследствие на общо заболяване се сумира в размер на 80 %, а за временната нетрудоспособност вследствие на трудов инцидент или професионално заболяване – в рамките на 90 % от среднодневната брутна трудова заплата или среднодневните осигурителни доходи, върху които са направени осигурителни вноски, а за всички самоосигуряващи се граждани – са внесли осигурителните вноски за общо заболявания и майчинство за времевия период от 18 календарни месеца, предхождащи този, на който е настъпила нетрудоспособността.

Дневната сума за финансовата компенсация за временна нетрудоспособност вследствие на общо заболяване не следва да надвишава среднодневната нетна заплата за времевия период, за който е изчислена компенсацията.

За дните, които се включват в рамките на 18-месечния период, предхождащ месеца, в който е настъпила на нетрудоспособността се има предвид среднодневното минимално работно възнаграждение за страната за конкретния период, ако българският гражданин:

- не е бил осигурен за общи заболявания и майчинство;

- използвал неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж;

- е ползвал отпуск за отглеждането на малко дете;

- се е осигурявало по законодателството на друга държава съгласно условията на международни договори, съгласно които България е страна.

За дните, които са включени в рамките на 18-месечния период, за който лицето е получавало финансова компенсация от общественото осигуряване за временна нетрудоспособност или за бременност и раждане, следва да се имат предвид доходите, от които е определено финансовото обезщетение.

Сумата, от която са изчислени финансовите компенсации, не може да е по-голяма от максималната сума на месечния размер на осигурителния доход, описан в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода, от който се определят паричните обезщетения. През 2016 г. тази сума е 2600 лева.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовини