Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Какво е възнаграждението, от което следва да се определи компенсацията за временна нетрудоспособност през 2017?

Какво е възнаграждението, от което следва да се определи компенсацията за временна нетрудоспособност през 2017?

Какво е възнаграждението, от което следва да се определи компенсацията за временна нетрудоспособност през 2017? - изображение

Дневната финансова компенсация за временна нетрудоспособност вследствие на общи заболявания се сумира в рамките на 80 %, а за временна нетрудоспособност вследствие на трудов инцидент или професионално заболяване – в рамките на 90 % от среднодневната брутна трудова заплата или среднодневните осигурителни доходи, върху които са внесени или дължими вноските за осигуряване, а за самоосигуряващите се българи – са постъпили осигурителни вноски за общи болести и майчинство за времевия период от 18 месеца, предхождащи този на настъпването на нетрудоспособността.

Дневната финансова компенсация за временна нетрудоспособност вследствие на общо заболяване няма как да надвишава среднодневната нетна заплата за времевия период, за който е сумирана компенсацията.

За всички дни, включващи се в рамките на периода от 18 месеца, който предхожда този на настъпването на нетрудоспособността се има предвид среднодневното минимално трудово възнаграждение за България за съответния момент, ако лицето:

- не е било осигурявано за общи заболявания и майчинство;

- възползвало се е от правото си на неплатен отпуск, зачитащ се за трудов или служебен стаж;

- възползвало се е от правото се на отпуск за отглеждането на малко дете;

- осигурено е съгласно чуждестранно законодателство на държава според условията на
международен договор, по който България е страна.

Всички дни, които се включват в гореспоменатия период от 18 месеца, през които българският гражданин е получавал компенсация от общественото осигуряване за временна нетрудоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете от 2 до 5 години, се имат предвид доходите, от които са определени финансовите компенсации.

Финансовата сума, от която се формират финансовите компенсации, няма как да бъде по-голяма от максималните месечни размери на осигурителния доход, определен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода,от който се оформят финансовите компенсации. През 2017 г. тази е 2600 лева.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниТестовеЗдравни съвети