Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Какви са прегледите и изследванията за деца, бременни и здравноосигурени лица над 18-годишна възраст, поети от НЗОК и как да стегнем до тях?

Какви са прегледите и изследванията за деца, бременни и здравноосигурени лица над 18-годишна възраст, поети от НЗОК и как да стегнем до тях?

Какви са прегледите и изследванията за деца, бременни и здравноосигурени лица над 18-годишна възраст, поети от НЗОК и как да стегнем до тях? - изображение

За най-малките здравната каса е разработила т.нар. програма "Детско здравеопазване", включваща провеждането на някои профилактични дейности (прегледи, изследвания, ваксинации). Наблюдението над малчуганите се прави от общопрактикуващия лекар. Ако той не е педиатър, по желание на родителите, за целите на детското наблюдение по програмата би могъл да се избере медик-специалист по "Педиатрия". За целта личният лекар следва да издаде "Направление за консултация или провеждането на съвместно лечение". Само общопрактикуващият медик има правото да провежда имунизирането на малчуганите в съгласие с написаното в имунизационния календар, а педиатърът е лексарят, длъжен да ги наблюдава само по програма "Детско здравеопазване".

Периодът до 28-ия ден след раждането, бебетата трябва да бъдат посетени в дома от личния лекар, както следва: в първите 24 часа след изписването им от болниката, където са се родили, а повторното посещение трябва да е между 14-я и 20-я ден.

Домашното посещение на общопрактикуващия медик е безплатно за родителите. В определени периоди, описани в програмата "Детско здравеопазване", личният лекар провежда нужните прегледи и изследвания. Те също са безплатни и се съобразяват с конкретната възраст на децата.

По-големите деца (до 18 години) имат възможност на неограничен достъп до детски профилни специалисти. Общопрактикуващият лекар няма как да откаже издаването на  направление за провеждане на консултация със специалист еднократно при наличието на остро заболяване, когато това е наложително.

Дотук с бебетата и децата, нега сега видим как стои въпросът с майчиното здравеопазване.

За целта здравната каса е създала т.нар програма "Майчино здравеопазване". Тя включва провеждането на всички нужни прегледи, както и изследванията, важни за пълното проследяване на бременността. Бъдещите майки могат сами да изберат кой да бъде медикът, който следва да наблюдава бременността им. Той може да е както личният им лекар, така и специалистите по акушерство и гинекология. Наблюдението на бременността от специалистите по акушерство и гинекология се провежда с "Медицинско направление". То се издава от общопрактикуващия медик, еднократно за срока на цялата бременност и за първите 42 дни след раждането. Ако бъдещата майка пожелае да смени избрания от нея гинеколог, общопрактикуващият лекар трябва да й издаде ново направление за смяна на специалиста по всяко време.

Когато е констатирана рискова бременност програмата следва да бъде изпълнявана единствено от акушер-гинеколог.

Остана да проверим какви са услугите за здравеопазване за лицата над 18 години, които са поети от касата

Здравноосигурените лица над 18 години могат да ползват веднъж годишно един профилактичен преглед, който бива проведен от общопрактиващия лекар. Този преглед включва: изчисляването на индекса на телесната маса, извършването на оценка на психичния статус на пациента, проверка на зрителната острота, измерване на кръвното налягане и електрокардиограма. Прави се изследване с тест-ленти на урината за: протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин, рН. Трябва да се проведе лабораторно определяне на кръвната захар за евентуално наличие на рискови фактори. Останалите изследвания, които се включват в обема на споменатия по-горе профилактичен преглед, зависят от конкретната възраст, на което е здравноосигуреното лице. В различните групи се предвиждат различни изследвания. Например през 2 години при мъжете, навършили 50 години, се трябва да си правят изследвания на т. нар. простатноспецифичен антиген (PSA), а за жените (от 50 до 69 г.) се предвижда правенето на мамография (за целта общопрактикуващия лекар издава бланка МЗ-НЗОК №4). Ако в хода на годината на здравноосигурените лица се им направят гореописаните изследвания по други поводи – примерно при съмнения за заболяване, те не трябва да се провеждат повторно.

Снимка: http://www.parents.com/pregnancy/

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестове