Начало Социални грижи Социална защита Социални осигуровки Какви са месечните доходи за самоосигуряване през 2018 г. според КСО

Какви са месечните доходи за самоосигуряване през 2018 г. според КСО

Какви са месечните доходи за самоосигуряване през 2018 г. според КСО  - изображение

Сънародниците ни, които периодично се осигуряват сами през годината, внасят пари авансово върху избран от тях месечен доход. Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) описва, че той не може да е по-нисък от минималния и не бива да надвишава максималния му размер за определената година.

За 2018 г. минималната месечна сума за самоосигуряване, определена в ЗБДОО е 510 лева. През 2017 г. тези суми се определяха от облагаемите доходи за 2016 г., но тази практика отпадна. За 2018 г. действа фиксираната сума от 510 лева, тя важи и за българите, започнали да се осигуряват сами от началото на годината.  

Минималният месечен доход за самоосигуряване през 2018 г. за регистриралите се земеделци и производители на тютюн е 350 лева, а максималният – 2600 лева.

За да се платят вноските върху получените реални доходи, хората, които се осигуряват, фиксират сами и окончателната сума на осигурителните си месечни доходи, и тази за година. Това се прави според декларираните данни в справката към годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Хората не следва да определят окончателен размер на осигурителните си месечни и годишни осигурителни доходи, ако са:

- собственици или съдружници на търговски дружества и физически лица, които не са длъжни да подават данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ;

- земеделски и тютюнопроизводители, занимаващи се с необработена растителна и/или животинска продукция.

Осигурителни доходи на българите, неосигурени на друго основание, които плащат сами здравните си вноски

Тези наши сънародници дължат авансово вноските си за здраве. Те трябва да не са по-малки от половината от минималната месечна сума за самоосигуряване (т.е не по-малко от 255 лв.) Когато през годината получават редовно доходи, които подлежат на данъчно облагане (като например доходите от наем), те следва да направят годишно изравняване на осигурителните си доходи към годишната си данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица по чл. 50 от ЗДДФЛ.  Когато не получат доходи, които подлежат на облагане с данък през годината, годишно изравняване не се прави.

По статията работи: Виктория Милова
Източник: nap.bg

Снимка: mauistingray.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСнимкиОрганизацииНормативни актовеАнкети