Начало Социални грижи Трудова ангажираност Какви вписвания се извършват в осигурителните ни книжки

Какви вписвания се извършват в осигурителните ни книжки

Какви вписвания се извършват в осигурителните ни книжки - изображение

Добре е да се знае, че за времевия период след 1 януари 2007 г. за всички случаи, при които осигурените лица получават финансови компенсации за временна нетрудоспобност, бременност и раждане, както и за отглеждането на дете от НОИ, на обратната страна на първи и втори лист от осигурителната книжка, следва да се попълва какъв е периодът на нетрудоспособността, броят на дните в нетрудоспособност с изключение на онези дни, за които е преведено възнаграждение съгласно чл. 40, ал. 5 от КСО (съответно дните по Чл. 22о, т. 1 от ПЗР на КСО).

Трябва да бъде нанесен и броят на дните от времевия период на отглеждането на малко дете – следва да са посочени отделно за всеки месец всички периоди, през които осигурените лица са вземали финансови компенсации за бременност и раждане и отглеждането на малко дете. За периода след 31.12.2013 г. трябва да бъдат вписани и времевите периоди, за които е вземана компенсация за осиновяването на малчуган на възраст от 2 до 5 години.

Освен това, на обратната страна на първи и втори лист следва да се посочат и времевите периоди, за които осигурителният стаж е зачетен съгласно чл. 9, ал. 2, т. 1-3 и 5 от КСО. Всички периоди, които са посочени, се включват в броя на дните, отчетени като осигурителен стаж. Те се нанасят на лицевата страна на първи и втори лист на осигурителната книжка.

Самоосигуряващите се български граждани следва да си попълнят споменатите по-горе страници на осигурителната книжка. Добре е да се има предвид, че за година осигурителен стаж, следва да се попълни една страница от книжката, дори за случаите, когато самоосигуряващите се лица през годината са прекратили упражняването на определена дейност и са стартирали друга.

За всяка осигурителна година стаж следва да се попълнят две идентични страници от книжката – първа и втора. На лицевата страна на лист 1 и 2 се нанасят данните за осигурителния стаж, осигурителните доходи, сумите за осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване.

Самоосигуряващите се български граждани следва задължително да нанесат окончателния размер на осигурителните си доходи за всеки месец от своите дейности. На обратната страна на лист 1 и 2 се записват данните за времевия период, за който самоосигуряващите се, които са се осигурили за общо заболяване и майчинство, са били нетрудоспособни, ползвали са отпуска за бременност и раждане, отглеждане на деца или отпуска при осиновяването на дете от 2 до 5 години.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииАнкетиНовиниСтатистически проучванияСнимкиНормативни актове