Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Каква е процедурата за получаването на удостоверение за наличието или липсата на трудови злополуки?

Каква е процедурата за получаването на удостоверение за наличието или липсата на трудови злополуки?

Каква е процедурата за получаването на удостоверение за наличието или липсата на трудови злополуки? - изображение

Трябва да знаем, че съществуват общо пет основни стъпки за получаването на удостоверение за наличието или липсата на инциденти на работното място от осигурител за определен период. Този документ е нужен при участие в търгове, конкурси, обществени поръчки.

За целта, заинтересованите лица трябва да си набавят и да попълнят данните си в т.нар. „Искане за издаване на удостоверение”( Образец Приложение № 1). След това на касата на териториално подразделение на НОИ (по постоянен адрес) трябва да се заплати такса от 12 лева и да се подаде гореспоменатото искане.

Лицата ще бъдат уведомени на посочения от тях телефон кой ще е денят на получаването на изготвеното удостоверение, а след това те трябва да се явят в осигурителния институт, за да получат „Удостоверение” (Приложение № 2)

Добре е да се знае, че Образец Приложение № 1 може да се получи в териториалните подразделения на осигурителния институт или да изтегли от интернет страницата на институцията (конкретната рубрика „За потребителя - Формуляри”).

Подаването и получаването на гореспоменатите бланки може да бъде лично от осигурителите или от нотариално оправомощени от него лица на място в осигурителния институт, а срокът за издаването на удостоверението е сравнително кратък.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗаведенияСоциални грижиНовини