Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Кабинетът одобри проектозакона за промени на Кодекса за социално осигуряване

Кабинетът одобри проектозакона за промени на Кодекса за социално осигуряване

Кабинетът одобри проектозакона за промени на Кодекса за социално осигуряване - изображение

Министерският съвет одобри проектозакона за изменение на Кодекса за социално осигуряване.

Промените усъвършенстват регламентите на допълнителното пенсионно осигуряване, с тях се въвеждат още и изискванията на Европарламента от 2016-а, които са свързани с дейностите и надзора на институциите за професионалното пенсионно осигуряване.

Прилагането на европейските изисквания е съобразено с българската специфика и с въведените през 2017 г. изисквания към системата, по която се управляват пенсионноосигурителните дружества.

Текстовете регламентират изискванията към начините на възлагане на дейности на външни изпълнителни, които не могат да управляват инвестициите на пенсионните фондове и да имат ключови функции.

Ясно е посочено как се прехвърля професионалната схема от един в друг фонд, както и от и към чужди институции.

Промени има и по отношение на уеднаквяването на режима, по който се предлагат услуги от институциите у нас и в държавите от ЕС.

Измененията в режима на инвестиране на средствата също са съобразени с европейските директива. Въведени са изисквания за отчитане интересите на осигурените лица и пенсионерите и възможност да бъдат отчетени всички фактори, когато се осъществява инвестицията.

Съобразен с директивата е и процесът на надзора. Комисията за финансовия надзор ще има принципния ангажимент да осъществява контрол и стрес-тестове.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: byfin.by

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниСнимкиОрганизацииАнкетиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСпециалисти