Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Кабинетът „Борисов“ одобри проектозакона за социалните услуги

Кабинетът „Борисов“ одобри проектозакона за социалните услуги

Кабинетът „Борисов“ одобри проектозакона за социалните услуги - изображение

Законопроектът за социалните услуги получи подкрепата на министрите. Целта на проекта е да бъдат гарантирани достъпът до услуги, качеството им и правото на живот в домашна среда, както и да се насърчи интегрираният подход и публично-частните партньорства.

От социалното ведомство подчертаха за пореден път, че за първи път се дава възможност услугите да бъдат достъпни за всички, а не само за хората от уязвимите групи.

Според текстовете в проектозакона много по-бързо и лесно ще се стига до услуга. Разчита се на националната карта, която ще бъде създадена. В нея ще присъстват всички видове услуги, които държавата предлага и които са подредени в три групи. Според текстовете ще има критерии, чрез които ще бъдат анализирани нуждите на хората.

Качеството на социалните услуги е от значение и за целта са предвидени стандарти за управлението им и за професионалното развитие на служителите.

Частните фирми, извършващи този вид услуги, ще бъдат лицензирани. Създава се и нова агенция за качеството, която ще осъществява лицензирането и ще контролира спазването на закона и стандартите.

Сериозно внимание е отделено на връзката между отделните сектори, регламентиран е интегрираният подход.

Сред другите акценти в законопроекта са предложенията, насочени към облекчаване на начините, по които се създават услуги. Това ще става вече с решение на общинските съвети. Има възможности и за споразумения между общините и за публично-частни партньорства за социалните услуги.

Професионалистите, които са част от системата също не са забравени. Предстои създаването на етичен кодекс за служителите, помислено е за различни обучения, квалификации и стимули.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: pravatami.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлАнкетиСнимкиНормативни актовеСпортЛюбопитноИсторияОрганизацииПсихологияЗдравни съвети