Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси И аз ще правя като татко

И аз ще правя като татко

И аз ще правя като татко - изображение

Когато си дете всичко винаги е идеално, не следва да те боли. Децата, проявяващи насилие към своите връстници най-често са възприели първоначалния порочен модел от семейната среда. Поради тази причина децата изграждат специфичен модел на поведение поведение, което често се оказва пагубно, защото поведенческите проблеми се задълбочават.
П. е на 12 години. Живее със своята майка и по-малката си сестра М., която е на 8 години. Тричленното семейство получава помощ и подкрепа от бабата. Възрастната жена и тримата й най-близки роднини живеят в нейната къща, защото преди 2 години майката на П. и М. се развежда с бащата на децата си. Преди този момент П. е чест свидетел на многобройните скандали на родителите си. Също така момченцето често е малтретирано физически от баща си.

След серия от подобни "инциденти" в поведението на детето настъпват осезаеми промени. П. е ученик в пети клас. По време на час системно се смее истерично, обижда децата и проявява агресия спрямо тях. Момченцето започва да демонстрира и психомоторна лабилност. Действията му стават незавършени и импулсивни и нерядко преминават в агресия и разрушения. Хиперактивността, която проявява П. го прави неспособен да се включва в учебните занятия и игри. Няма как да усъвършенства стабилни навици, умения за учене и самоподготовка, а отношението му към учебния процес става несериозно. В резултат на това момченцето не се научава да чете и пише.

В поведението му се наблюдава трайна тенденция към нарушаване на обществения ред, съпътствана от изразени прояви на физическа и вербална агресия, както и други девиантни постъпки, демонстрирани в училищната среда. Състоянието на П. се влошава и физически. Детето получава епилепсия, в резултат на която често получава припадъци. Чашата прелива, когато момчето и негов съученик извършват блудствени действия спрямо момиче от училището, в което учат.

Разбирайки за случилото се, директорката на училището сигнализира в ОЗД и началството на РУП. Провежда се спешна проверка в дома на П. Майката и бабата дори не подозират какво се случва и какво е извършило детето. Родителката споделя, че среща трудности във възпитанието на сина си, обвинявайки за всичко бившия си съпруг.
Момчето е изведено от семейната среда. Настанено е в ДДЛРГ, а с него системно работят психолози. С него да работят и други специалисти, за да може П. да се върне към учебния процес и да преодолее девиантното поведение. Детето преминава и преглед при психиатър. Цялото семейство е насочено към ЦОП. Провеждат се консултации, чрез които да се определи капацитета на семейството за справяне с кризисни ситуации. Целта на това е момчето да се върне при семейството си след престоя в ДДЛРГ. С него да работи психолог, за да се преодолее девиантното поведение, а детето да се върне към учебния процес.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноНовиниПсихологияАнкетиСнимкиЗдравни съветиОрганизацииОбразованиеСпециалистиИнтервютаБотаникаЛеченияАлт. медицинаХранене при...ИсторияСпортЗаведенияТестовеНормативни актовеРецептиИзследванияКлинични пътеки