Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Искам отново да съм щастлива и да се усмихвам

Искам отново да съм щастлива и да се усмихвам

Искам отново да съм щастлива и да се усмихвам - изображение

А. Г. живее в Турция със семейството си от 10 години.Тя е на 16 години, когато любимите й хора емигрират в съдената ни държава. Младата жена завършва образованието си там. През май 2014 година тя се запознава с М. Г благодарение на социалните мрежи. След няколко месеца А. се връща в България, за да се видят с М.

В нашата родина влюбената двойка решава да сключи граждански брак. А. се връща за кратко в Турция, за да смени фамилията и документите си. След окончателното й завръщане в България, новосъздаденото семейство заживява в дома на М., където живее и неговата майка.

По време на семейното си съжителство А. започва да търпи постоянен психически тормоз от страна на съпруга си и неговата майка. Не й разрешават да се среща с никого. Младата жена има възможност да излиза единствено в двора на къщата. Ако някой я заговори А. "няма право да му отвърне". Свекърва й избира какви дрехи да носи нейната снаха (изборът й е ограничен до блузи с дълъг ръкав, които трябва да се носят дори през лятото, младата жена е забрадена не по свое желание). Когато съпругът и свекърва й излизат извън къщата А. трябва да стои заключена.

Младата жена споделя с майката на съпруга си, че е бременна. Без знанието на М. възрастната жена води снаха си при знахарка, която "маха нежеланите деца". След този случай А. е съкрушена и изпада в тежка депресия. Младата жена губи желание дори да става от леглото си. Тази нейна постъпка се тълкува като израз на мързел и леност. За да се излекува този неин „порок” А. бива зверски пребита и изпратена да се труди в зеленчуковата градина в двора на къщата. М. е озлобен и от факта, че до този момент младата жена не го е дарила с наследник. След употреба на голямо количество алкохол, той чупи прозорец и посяга на съпругата си, порязвайки я дава пъти по ръката. Дори тогава (след обилен кръвоизлив), тя не е заведена на лекар. Нейната свекърва я превързва и се грижи за нея докато раните й заздравяват. След целия този тормоз А. се изтощава и отслабва. Не се справя добре с работата, която свекърва й иска от нея да върши. Тя се оплаква на сина си, че А. е мързелива и не желае да работи.

Афектиран от това М. я пребива, при което тя изпада в безсъзнание. Той се плаши, че съпругата му може да умре и викат екип на спешна помощ, който транспортира А. в болница. Жената е с множество наранявания. Лекарите съобщават за инцидента на социалните служби. Те правят проверка и със съдействието на началника на РЗ "Миграция" А. бива настанена в Кризисен център. Там младата жена получава съдействие да й бъде издадено свидетелство от съдебна медицина. Подава жалба и в ЗЗДН. Решението на съдебното заседание е да се издаде ограничителна заповед за шест месеца. А. се консултира с адвокат и подава молба за развод. В настоящият момент младата жена е в Турция при семейството си. Заобиколена от обич и сигурност, А. изчаква оповестяването на съдебното решение за развод.

 

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноНовиниСнимкиАлт. медицинаИсторияЛеченияЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииАнкетиТестовеСпециалистиСпортВидеоПатологияКлинични пътекиНаучни публикацииФизиологияИзследванияЗдравни проблемиПроизводителиХранене при...ИнтервютаБотаникаРецептиЗаведенияОбразование