Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето Информират младежите как да сигнализират за случаи на сексуално насилие и тормоз

Информират младежите как да сигнализират за случаи на сексуално насилие и тормоз

Информират младежите как да сигнализират за случаи на сексуално насилие и тормоз - изображение

Кампанията „Спри сексуалната агресия“, която се осъществява от Института за политики и развитие (ИПР), сдружението „Пловдив бяга“ и с помощта на министерството на младежта и спорта предоставя информация на учениците как да сигнализират за случаи на сексуално насилие и тормоз, когато те са се случили в училището, дома или онлайн.

Задачата на екипа е чрез срещи, беседи с психолози, кампания в интернет и множество листовки подрастващите да имат достатъчно информация, но и да бъдат създадени онези социални норми, които няма да допуснат насилие и агресия и ще направят младите хора нетърпими към подобни прояви като в същото време ще моделират у тях чувствата на уважение към личността и зачитането на нейното лично пространство и потребностите и желанията й.

В проекта са включени 150 ученици от 15 до 18 години от различни учебни заведения както в Пловдив, така и в областта. Според Анета Димитрова, която е психолог и е част от екипа, точно в тази възраст момчетата и момичетата, които откриват своята секскуалност и другия пол, доказват се, но и се срещат с предизвикателствата на общуването, имат нужда от подкрепа, но и от знания.

Координаторът на проекта Милена Добранова припомни, че кампанията е създадена и защото има хиляди случаи на блудство или насилие на деца и млади хора, които остават ненаказани, тъй като те не сигнализират или от страх, или от срам.

Данните показват, че през изминалата година у нас са получени 1282 сигнала за насилие над деца и младежи. През първите три месеца на тази година те са 283 като 12 от тях са за сексуално насилие или за блудство.

Доклад на УНИЦЕФ за 2016-а показва, че от десет млади хора до 18 години осем са застрашени от сексуално насилие и злоупотреба онлайн.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ipd-bg.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиТестовеВидеоАнкетиИнтервютаСнимкиЛайфстайлБотаникаЛеченияИсторияОбразованиеНормативни актове