Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Иновациите и социалната справедливост са в основата на дългосрочната финансова рамка на ЕС

Иновациите и социалната справедливост са в основата на дългосрочната финансова рамка на ЕС

Иновациите и социалната справедливост са в основата на дългосрочната финансова рамка на ЕС - изображение

Европейският стълб за социални права беше в центъра на обсъжданията по време на проведената тристранна среща на върха в Брюксел. В нея се включиха Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Бойко Борисов и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. От българска страна се включиха още председателите на КНСБ Пламен Димитров и на БСК Божидар Данев.

За да бъдат постигнати реални резултати, когато се прилага Европейския социален стълб, е нужно сериозно финансиране. Това подчерта, говорейки по темата социалният министър, който ръководи дебата „Засилване на иновациите, създаване на работни места и социална справедливост в Многогодишната финансова рамка“.

Както беше припомнено за пореден път, една от основните цели на финансовата рамка е различните социални неравенства да бъдат преодолени. Това от своя страна означава, бюджетът на евросъюза да разполага с необходимите ресурси. Според Бисер Петков да се инвестира в хората е най-значимият приоритет. Нужно е социалните разходи да достигат до най-нуждаещите се, както и до онези райони на Стария континент, в които социалното неравенство е изключително високо и ясно изразено.

Според социалния министър чрез финансовата рамка съюзът трябва да постигне както по-качествена заетост за европейските граждани, така и намаляване на социалното неравенство. Бисер Петков изрази мнение, че начините, по които се преодоляват безработицата, бедността и социалната изолация е задължително да станат още по-ефективни, както и да отговарят на потребностите на всеки човек поотделно.

Той е категоричен, че сега усилията трябва да са насочени към поощряване на иновативното мислене и социалните нововъведения, защото именно те са в основата на създаването на нови модели на политики или просто усъвършенстване на старите.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлИсторияСоциални грижиСнимкиСпортПсихологияЛеченияЗдравни съветиПроизводителиЛюбопитноОрганизацииАнкети