Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Имаме ли право на компенсация при неползване на отпуската за бременност и раждане през 2017 година?

Имаме ли право на компенсация при неползване на отпуската за бременност и раждане през 2017 година?

Имаме ли право на компенсация при неползване на отпуската за бременност и раждане през 2017 година?  - изображение

След 01.06.2017 година майките (осиновителките), които са осигурени за общи заболявания и майчинство и са имали правото да вземат компенсация за бременност и раждане, получават финансово обезщетение в рамките на 50 % от него в следните случаи:

- след изтичането на периодите след раждането, разрешени чрез актове на здравните органи, не ползват отпуска за бременност и раждане или лицата, които ползва такава отпуска, преустановят нейното ползване;

- след изтичане на периодите след раждането, разрешени чрез актове на здравните органи, самоосигуряващите се лица започнат да упражнява трудовата си дейност, за която се осигуряват за общи заболявания и майчинство.

Когато по една или друга причина майката (осиновителката) е починала или е лишена от упражняването на родителските си права над детето, а те са предоставени на бащата (осиновителя), тази компенсация следва да се превежда на него, а ако и той е починал – на настойника на малчугана. Компенсацията се превежда, когато човекът, поел отглеждането на детето, е осигурен за общи заболявания и майчинство.

Тази компенсация не се превежда при смърт на детето, когато то е дадено за осиновяване или е настанено съгласно реда, заложен в чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето или е в детско заведение, което е на издръжка на държавата, както и при отглеждането му от хора, включили се в програми, подкрепящи на майчинството.

Добре е да се има предвид, че осигурените българи за общи заболявания и майчинство могат да ползват финансова компенсация за отглеждането на дете, стига да имат 12 осигурителни месеца стаж, покриващи този вид рискове.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияИсторияЛюбопитноНовиниЛайфстайл