Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Изпращане на уведомителни писма от НОИ, касаещи условията за пенсиониране през 2018 година

Изпращане на уведомителни писма от НОИ, касаещи условията за пенсиониране през 2018 година

Изпращане на уведомителни писма от НОИ, касаещи условията за пенсиониране през 2018 година - изображение

Националният осигурителен институт стартира практиката си да изпраща на своите потребители уведомителни писма. Те са предвидени за сънародниците ни, на които им предстои през 2018 г. да навършат описаната в закона възраст, нужна за пенсиониране за осигурителен стаж и възраст, и на които не е присъдена пенсия за стаж и възраст съгласно утвърдените условия за ранно пенсиониране.

Предварителното уведомяване на лицата с писма се предприема от служителите на НОИ поради промяна в Кодекса за социално осигуряване. Лицата трябва да се информират относно условията, при които могат да се пенсионират не по-късно от 6 месеца преди достигане на изискуемата пенсионна възраст.

През 2018 г. българките имат право да се пенсионират, когато навършат 61 години и 2 месеца и натрупат 35 години и 6 месеца осигурителен стаж. За българите годините са 64 години и 1 месец, а стажът - 38 години и 6 месеца.

Информирането с писма има за цел да осигури достатъчно време на лицата, навършващи изискуемата възраст през 2018 г., за да могат спокойно да се погрижат за набавянето и оформянето на всички нужни документи, касаещи с излизането им в пенсия. Предполага се, че предварителната информация следва да осигури време и спокойствие на хората за подготвяне на документите за пенсионирането им. Освен това, по този начин се и облекчава процедурата по пенсионното производство.

В писмото от НОИ лицата ще прочетат повече за документите, придружаващи заявлението за отпускане на пенсионно възнаграждение. Осигурителният институт напомня на заинтересованите лица, че не е достатъчно само да навършат необходимите години за пенсиониране. Нужно е те да са изпълнили и двете изисквания - за възраст и за придобит осигурителен стаж.

Всяко пенсионно възнаграждение се отпуска от датата на придобиване на правото, ако заявлението с нужните документи се подаде в рамките на 2 месеца от тази дата, а ако това е направено след изтичането на този период - от датата, когато е подадено заявлението.

Националният осигурителен институт съветва осигурените лица да си набавят персонален идентификационен код (ПИК) от НОИ. С него те ще могат да ползват лесно и удобно електронните и административните услуги през интернет страницата на институцията. Персоналният код позволява на потребителите и да проследят осигурителната си история, описана в Регистъра на осигурените лица.Освен това, те могат да си изчислят прогнозния размер на бъдещата си пенсия.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: nssi.bg

Снимка: Mirror


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноИсторияПсихологияНовиниЛайфстайлОрганизации