Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Изплащане на пенсионните възнаграждения, актуализирани през месец октомври 2017 г.

Изплащане на пенсионните възнаграждения, актуализирани през месец октомври 2017 г.

Изплащане на пенсионните възнаграждения, актуализирани през месец октомври 2017 г. - изображение

Експертите, част от структурата на осигурителния институт, напомнят на заинтересованите лица, че преводът на пенсионните възнаграждения за месец октомври 2017 г. стартира в понеделник (09.10.2017 г.) и приключва на 20.10.2017 г.

Според промяна в текста на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. минималните суми, предвидени за персонални пенсионни възнаграждения за осигурителен стаж и възраст, присъдени да достигнат пълен осигурителен стаж, се увеличават и достигат 200 лева.

Новооразмерени са и пенсионните възнаграждения, чиито минимален размер се фиксира процентно от минималната сума на пенсията за стаж и възраст (отново при напълно достигнат осигурителен стаж от лицето). Следователно, при присъдените за непълен стаж пенсии, минимумът е в рамките на 170 лв. (или 85% от 200 лв.), а при наследствените пенсионни възнаграждения - 150 лв. (или 75% от 200 лв.).

Промени са направени и при минималните суми, предвидени за лични пенсии за инвалидизация вследствие на общо заболяване, както и при тези, присъдени след претърпени трудови злополуки и професионални заболявания. Съгласно определения от експертите в медицинската експертиза процент трайно понижена трудоспособност/вид и степен на увреждане, долната граница при първите ще се вмества между 170 и 230 лв. (процентно това са между 85% и 115% от 200 лв.), а при вторите – между 200 и 250 лв. (процентно това са между 100% и 125% от 200 лв.).   

Преводът на пенсионните възнаграждения посредством пощенските станции следва да се осъществи според предварително съставен график, който се обявява всеки път предварително в отделните пощенска станции. Сумите за пенсии, разпределени по банковите сметки на лицето, получаващи парите си по карта, се заверяват на 9-ти октомври 2017 г.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: www.nssi.bg

Снимка:This is Money

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети