Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Изменение и допълнение по прилагането на КСО за 2017 година, касаещо Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

Изменение и допълнение по прилагането на КСО за 2017 година, касаещо Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

Изменение и допълнение по прилагането на КСО за 2017 година, касаещо Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж  - изображение

В началото на месец февруари 2017 година благодарение на ръководството на НОИ са утвърдени проекти на Постановления на Министерски съвет за изменението и допълнението на общо осем наредби, касаещи прилагането на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Тези промени имат за цел да се постигне максимално съответствие между текстове от подзаконовите актове с влезлите в сила от 1 януари 2017 г. изменения и допълнения в кодекса. Друга главна цел е да се намали максимално административната тежест.

Сред тези документи е Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, касаеща връзката с отпускането на пенсиите и добавките към тях. В нея се конкретизира и вида на формите на подаване на заявленията и документите по електронен път. Допълнително е уточнено, че подаването на гореспоменатите документи може да се осъществи с квалифициран електронен подпис или посредством въвеждането на издаден от осигурителния институт персонален идентификационен код (ПИК).

Във връзка с нарастването на процентната стойност, която е определяща в пенсионната формула за тежестта на всяка година стаж, при сумирането на пенсиите, свързани с трудовата дейност (определена със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г.), в Наредбата се дефинират всички пропорционални части от процента, които да приложими за месеците стаж. Написана е и нова разпоредба, посочваща стойността на всички коефициенти, ползвани при сумирането на размера на пенсионните възнаграждения за инвалидизация поради работна злополука и професионално заболяване, за които КСО предвижда нарастване от първо число на всяка календарна година.

При изплащането на пенсионните възнаграждения се облекчава и процедурата, касаеща удостоверяването на статута „учащ” за хората, вземащи наследствени пенсии. За учащите в страната ни е предвидена възможността да не представят в осигурителния институт документи от конкретното училище, тъй като след сключено споразумение между Министерството на образованието и науката, НОИ вече има възможността директно да провежда справките в регистрите, които се водят от министерството. За учащите във учебните заведения в рамките на Европейския съюз и още няколко европейски страни отпада легализацията на документите, удостоверяващи срока на обучението.

Източник: nssi.bg

Снимка: Oborishte.bg

Над материала работи: Виктория Милова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиНовиниНормативни актове