Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Изменение и допълнение по прилагането на КСО за 2017 година, касаещо Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО

Изменение и допълнение по прилагането на КСО за 2017 година, касаещо Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО

Изменение и допълнение по прилагането на КСО за 2017 година, касаещо Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО - изображение

В началото на месец февруари 2017 година благодарение на ръководството на НОИ са утвърдени проекти на Постановления на Министерски съвет, касаещи изменението и допълнението на общо осем наредби, касаещи прилагането на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Тези промени имат за цел да се постигне максимално съответствие между текстове от подзаконовите актове с влезлите в сила от 1 януари 2017 г. изменения и допълнения в кодекса. Друга главна цел е да се намали максимално административната тежест.

Сред тези документи е Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО. Новото е, че в нея се въвежда образец Приложение № 2а, касаещ изплащането и превеждането на компенсациите за бременност и раждане в размер 50 % за майките, върнали се на работа в периода между 135-я и 410 ден и не използват отпуската си за бременност и раждане.

Във връзка с измененията и допълненията в Кодекса на труда, обвързани с отпуските за майчинството и съответните компенсации в КСО, са сменени и всички останали образци за превеждане на финансови компенсации. Новите влизат в действие от 1 юни 2017 г.

Проектите за изменението и допълнението на наредбите следва допълнително да се обсъдят в Националния съвет за тристранно сътрудничество и да бъдат внесени за приемане от Министерския съвет.

Източник: nssi.bg

Снимка: Frognews

По материала работи: Виктория Милова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актове