Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство За 2018 г. над 1000 българчета с високи постижения ще са със стипендия или еднократна финансова подкрепа

За 2018 г. над 1000 българчета с високи постижения ще са със стипендия или еднократна финансова подкрепа

За 2018 г. над 1000 българчета с високи постижения ще са със стипендия или еднократна финансова подкрепа - изображение

Правителството въведе в действие програма, касаеща мерките за закрила на надарените българчета, обучаващи се в държавните и общински училища през 2018 г. Тя предвижда присъждането на еднократна финансова помощ или стипендия за 1200 деца.

Основна цел на програмата е да бъдат стимулирани творческите, научните и спортните таланти и потребности на даровитите българчета, изявили се в областта на изкуството и науката, класирани на първо, второ или трето място на конкурси, олимпиади или състезания на национално или международно равнище. В областта на спорта децата трябва да са защитили първо, второ или трето място на олимпийски игри, световно, европейско, балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство, за да бъдат стимулирани чрез еднократно финансово подпомагане или със стипендии.

Еднократният финансов стимул е в рамките на 195 лв. за помощ на обучението в курсове по изкуства, наука и спорт, за участие на деца в пленери, обучителни или тренировъчни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания. Гореспоменатите стипендии се превеждат за 12 месеца и са в рамките на 135 лева на месец. Нужните за изпълнението на програмата 1,8 млн. лв. са отделени от централния бюджет.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: government.bg

Снимка: meds.queensu.ca

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижи