Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения За какъв срок следва да се превежда финансовата компенсация за временна нетрудоспособност през 2016 година?

За какъв срок следва да се превежда финансовата компенсация за временна нетрудоспособност през 2016 година?

За какъв срок следва да се превежда финансовата компенсация за временна нетрудоспособност през 2016 година? - изображение

Финансовата компенсация за временна нетрудоспособност вследствие на заболявания, трудови инциденти и професионални заболявания се превежда от първия ден на настъпването на обстоятелството до възстановяването на трудоспособността или до констатирането на инвалидизация.

Когато временната нетрудоспособност вследствие на общо заболяване, трудов инцидент или професионално заболяване е настъпило до 30 календарни дена от преустановяването на действието на трудовия договор или осигуряването, финансовата компенсация се превежда за срока на нетрудоспособността, но за не повече от 30 календарни дена. В тези случаи финансовата компенсация не се превежда на хората, получаващи пенсионно възнаграждение или компенсация за оставане без работа, описано в нормативен акт.

Преведените финансови компенсации за временната нетрудоспособност се възобновяват от лицата за времевия период, за който им е отпуснато пенсионно възнаграждение или им е преведена компенсация за оставане без работа.

Когато временната нетрудоспособност е констатирана преди преустановяването на срочните трудови и служебни правоотношения, договорите за военна служба и тези за управлението и контрола на търговските дружества, финансовата компенсация се превежда за период, не по-дълъг от 30 календарни дена след прекратяването на правоотношенията или договорите.

Ако временната нетрудоспособност е вследствие на трудов инцидент или професионално заболяване, финансовата компенсация се превежда до възстановяването на трудоспособността или до констатирането на инвалидизация.

Финансовата компенсация за временна нетрудоспособност вследствие на трудов инцидент и професионално заболяване на хората, сключили трудов договор за краткосрочна сезонна селскостопанска работа за един ден (по чл. 114а, ал. 1 от КТ) се превеждат за срока на нетрудоспособността, но за не по-дълъг период от 90 календарни дена.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицина