Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси За Джеймс Уилмърт, децата и добрите дела

За Джеймс Уилмърт, децата и добрите дела

За Джеймс Уилмърт, децата и добрите дела - изображение

Аз Съм Човекът

Аз съм човекът, когото тормозеше като малък
Аз съм човекът, който ти изглеждаше жалък
Аз съм човекът, който те отвращаваше
Аз съм човекът, на когото се подиграваше
Аз съм човекът, който седеше самотен
Аз съм човекът, който върви към дома неохотно
Аз съм човекът, когото плашеше до смърт всеки ден
Аз съм човекът, който стоеше безмълвен, смутен
Аз съм човекът, който носи болка в очите си
Аз съм човекът, който винаги крие сълзите си
Аз съм човекът, който живя в страх и насилие толкова време
Аз съм човекът, разрушен от това бреме
Аз съм човекът, който се давеше в презрение
Аз съм човекът, който проклинаше свойто рождение
Аз съм човекът, когото мачкаше за забавление
Аз съм човекът - от твоето поколение
Аз съм човекът, чието име не знаеш
Аз съм човекът, за когото нехаеш.
Ти мислиш, че е готино да си свиреп,
Но и аз съм Човек - като теб.

                                                Лора Граймс

Това е стихотворението на 14-годишната Лора Граймс от Великобритания, което е написано в предсмъртното й писмо. Ученичката не издържа системния тормоз от страна на свои връстници и слага край на живота си.

Насилието е вкоренено в човешката природа. Вероятно то ни е заложено генетично, а за съжаление децата не правят изключение и нерядко проявяват тази тъмна страна на човешката природа. Жестокостта и агресията сред най-малките често са следствие от неуспехи в борбата им за изграждане на личен престиж и значимост.

От гледна точка на социалната психология агресията при децата е "необходимото зло", съпътстващо социално-културното "научаване". При изграждането на това "научаване" за формиращата се детска личност най-важна и неоценима е ролята на учителите и родителите, защото добрите поведенчески модели често са въпрос и на желание.

Ситуацията на малкия Джеймс Уилмърт, за която искаме да ви разкажем е антипод на трагичната история на Лора Граймс, а ние във Фрамар вярваме, че трябва да ви показваме добрите примери, които ни правят хора.

Историята на момчето е изключително прозаична и разказва за начина, който децата сами са избрали да помагат на техния връстник, който по една или друга причина изостава в обучението си, поради което се е превърнал в лесна мишена за подигравките на своите съученици.

Снимката по-горе показва как Джеймс се старае да навакса с уроците си благодарение на своята учителка.

След като Джек Пембъл и неговият приятел Джек Бъргис се превръщат в неволни свидетели на това как Джеймс бива тормозен и подиграван на детската площадка, те решават да постъпят по най-логичния начин – застъпват се за него, въпреки че той не е от техния клас. Към "бандата" на Пембъл и Бъргис се присъединяват още двама приятели – Гас Тайлър и Ландън.

След този ден петимата нови приятели всеки ден канят Джеймс на обяд в столовата на училището.

"Той не искаше да излиза навън по време на междучасията. Излизането беше въпрос на ежедневна борба…"- казва майката на Джеймс. "Сега отива с желание не само на обяд, но и излиза да играе с момчетата."

Децата научават по случайност, че Джеймс е осиновен от родителите си, а шест години по-късно баща му загива след инцидент с колело. Така детето е загубило единствения си другар в игрите… Приятелите на момчето настояли да поемат тази роля.

"Децата промениха сина ми - казва майката на Джеймс. - Ние дори купихме баскетболен кош миналата седмица, защото сега той обича да играе баскетбол ".

Това не е всичко. Когато приятелите разбират, че Джеймс няма конзола за игра, те започват да спестяват част от джобните си пари и така купуват "PlayStation" за детето.

Учителят номинира четиримата си ученици си за престижна училищна награда. Всички я печелят.

За нас беше важно да ви разкажем тази история, защото тъмнината на човешката природа съществува и често надделява по една или друга причина. Въпреки това отговорността да възпитаваме добрите примери и да изграждаме истински и пълноценни хора е лично наша, провалите също.

За Framar.bg: Виктория Милова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноОрганизацииТестовеОбразованиеНовиниИнтервютаСнимкиАнкетиИсторияСпециалистиВидеоНормативни актовеХранене при...Алт. медицинаСпортЗаведенияЛеченияБотаникаРецептиКлинични пътекиИзследвания