Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Застрашени ли са правата ни, ако не сме получили уведомително писмо от НОИ, касаещо условията, при които мога да се пенсионирам по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване?

Застрашени ли са правата ни, ако не сме получили уведомително писмо от НОИ, касаещо условията, при които мога да се пенсионирам по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване?

Застрашени ли са правата ни, ако не сме получили уведомително писмо от НОИ, касаещо условията, при които мога да се пенсионирам по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване? - изображение

Добре е заинтересованите лица да имат предвид, че на основание чл. 33, ал. 5, т. 13 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) Националният осигурителен институт (НОИ) има ангажимент да информира с писмо българските граждани, че имат около 6 месеца до достигане на възрастта за придобиване на право да се пенсионират за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО през следващата календарна година.

При прилагането на тази норма (за пръв път през месец юни 2017 г.) осигурителният институт започна поетапно да изпраща уведомителни писма до българите, които през 2018 г. следва да навършват възрастта по чл. 68, ал. 1 КСО. На подобно известяване не подлежат хората с вече отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст съгласно условията на ранното пенсиониране.

Гореспоменатите писма се получават от потребителите чрез обикновена пощенска услуга на посочения от тях постоянен адрес. Затова не са малко случаите, когато те не пристигат до осигурените граждани. Все пак, добре е да се има предвид факта, че писмата имат информативен характер, а фактът, че не по една или друга причина те не са получени, няма негативно влияние върху пенсионните права на лицето. В писмата е написано, че за придобиването на право на пенсия, осигуреният гражданин трябва едновременно да е изпълнил две условия – да е достигнал до съответната възраст и да е придобил нужния осигурителен стаж.

Изискуемата възраст, на която дадено лице може да се пенсионира по чл. 68, ал. 1 от КСО през 2018 г. е:

- 61 години и 2 месеца за жените, т.е. родените в периода 01.01.1957 г. - 31.10.1957 г.;

- 64 години и 1 месец за мъжете, т.е. родените в периода 01.01.1954 г. - 30.11.1954 г.

Например родените през последните два месеца на 1957 г. (съответно - в последния месец на 1954 г.) следва да навършат общата пенсионна възраст през 2019 г., поради което ще бъдат уведомени с аналогично писмо през 2018 г.

За 2018 г. изискуемият общ осигурителен стаж ще е:

- за жените – 35 години и 6 месеца;

- за мъжете – 38 години и 6 месеца.

Добре е да се има предвид, че гореспоменатите уведомителни писма са създадени по еднотипни образци за всички навършващи възрастта по чл. 68, ал. 1 КСО през 2018 г. Индивидуална е само датата на навършването на съответната възраст от конкретното лице. Основната цел на тези писма е стимулирането на отделните граждани навременно да предприемат действия, за да си набавят и оформят нужните документи, удостоверяващи осигурителния стаж и доход.

По статията работи: Виктория Милова
Източник: nssi.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииНовиниЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети