Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Започна програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за тази година

Започна програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за тази година

Започна програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за тази година - изображение

Програмата за профилактика и рехабилитация на Националния осигурителен институт започва да се осъществява от днес. 20 103 061 лв. са предвидени за финансирането й. Близо 47000 българи ще се възползват от средствата, за да преминат през курсове на рехабилитация и профилактика през 2018-а.

Право на финансова подкрепа за тези процедури имат хора с общи заболявания, жени, които са в майчинство, мъже и жени, претърпели трудова злополука или страдащи от професионална болест. Условието е те да са осигурени. От НОИ припомнят, че става дума за вноски за последователни шест месеца преди този, в който хората ще се възползват от услугата. Другото изискване е, болестта да е дигностицирана и лекарят да е на мнение, че е нужна рехабилитация.

От услугата могат да се възползват още и гражданите, които получават пенсия за инвалидност. Изискванията към тях са да са навършили възрастта, в която могат да получават пенсия за осигурителен стаж и възраст, да не е изтекъл срокът на инвалидност в експертното решение и отново лекарят да е потвърдил нуждата от рехабилитация.

Времето на програмата за всеки от нуждаещите се е 10 дни. Цената за спането и част от помощта за храната е 7 лв. за всеки ден.

Средствата за това са осигурени от държавното обществено осигуряване. Четири са основните диагностични и терапевтични процедури, на които могат да разчитат хората и те отново са за сметка на ДОО.

От НОИ информират, че са подписани договорите с 18 юридически лица за общо 49 здравни заведения, където ще се изпълнява програмата.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: nssi.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеЛеченияСпортЛюбопитноЗдравни съветиИсторияОрганизацииХранене при...ИнтервютаСнимкиЛайфстайлЗаведенияСпециалистиАлт. медицинаКлинични пътекиОбразование