Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Започва деинституционализацията на грижите за възрастните и за хората с увреждания

Започва деинституционализацията на грижите за възрастните и за хората с увреждания

Започва деинституционализацията на грижите за възрастните и за хората с увреждания - изображение

Деинституционализацията на грижите за възрастните и за хората с увреждания е в основата на конкретната реализация на Националната стратегия за дългосрочна грижа. След като кабинетът прие плана за действие за времето от 2018-а до 2021 г., сега започва изпълнението му, което на практика ще доведе до осъществяването на първия етап от деинституционализацията , която трябва да приключи до 2034 г.

Сред най-важните акценти на плана са работата по намаляването на специализираните институции, извеждането хората от тях и закриването на десет, в които условията са изключително лоши и крайно неподходящи. Тези усилия водят от своя страна до създаването на законова рамка и изработването на мерки, които да бъдат прилагани ефективно.

Във фокуса на вниманието в този план са пълнолетни с психични разстройства, с умствена изостаналост и с различни увреждания както и възрастни хора, страдащи от деменция и такива, които не могат да се обслужват.

За осъществяването на плана ще бъдат създадени сто нови социални услуги, от които ще се възползват над две хиляди души, ще се развие патронажната грижа, но в същото време ще продължи функционирането на доказалите се вече в практиката дейности на личните и социални асистенти и на домашните помощници. Според социалното министерство така помощ ще получат над тридесет хиляди души. Други 750, които са с психични разстройства и умствена недостатъчност, трябва да бъдат изведени от специализираните институции.

Данните са част от писмен отговор на министър Бисер Петков на депутатски въпрос за изпълнението на плана за действие, в който се отбелязва още, че при преминаването от грижа в институция към грижа в общността,е от огромно значение функционирането на подкрепящите услуги. Затова е заложено развитието на дейностите личен и социален асистент, домашен помощник и патронажна грижа, както и на трите основни форми, чрез които подкрепящите услуги се осъществяват, а това са дневните центрове на хора с увреждания, на страдащи от различни форми на деменция и за социална рехабилитация и интеграция на хора с психични разстройства и с лека умствена изостаналост.

До края на май е срокът за кандидатстване по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за подкрепа на хора с увреждания. Така ще бъдат осигурени средства за изграждането на дневни центрове в шест общини в страната. В същото време за тази година в бюджета са заделени 68 000 000 лв. за осигуряване на услугите личен, социален асистент и домашен помощник.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: actualno.com
Снимка: ocean-indien.ars.sante.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниПсихологияЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиЗаведенияКлинични пътекиЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииАлт. медицинаСпециалистиЛеченияБотаника