Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Зам.- социалният министър Зорница Русинова разговаря с родители от многодетни семейства

Зам.- социалният министър Зорница Русинова разговаря с родители от многодетни семейства

Зам.- социалният министър Зорница Русинова разговаря с родители от многодетни семейства - изображение

Заместник социалният министър Зорница Русинова и родители на повече от две деца разговаряха за начините, по които държавата може да подпомогне и улесни битието на многодетните семейства.

Родители и представители на социалното ведомство обсъдиха различни варианти за развитието на политиките в тази област. Сред тях бяха наличието на допълнителни социални услуги, патронажна грижа, данъчни облекчения, помощ за жените предприемачи и стимули за работодатели, които предоставят различни облекчения и дават възможност за гъвкаво работно време.

Зорница Русинова запозна участващите в срещата родители с предложената от ЕК директива, посветена на по-добрата равнопоставеност на професионалния и личния живот. Нейната основна цел е да активира трудовата кариера на жените като в същото време провокира бащите да бъдат по-ангажирани при отглеждането на децата. Подобен стимул у нас е проектът „Родители в заетост“. Благодарение на него се осигуряват безплатни детегледачки за деца до 5 години, които не посещават ясла или детска градина. Близо 900 семейства се възползват от инициативата, а това е шанс майките да се върнат по-рано на работа.

Друга от реализираните идеи е, че когато жената се върне на работа преди първата година от майчинството, тя продължава да взема половината от полагащото й се обезщетение. Всеки месец от това се възползват по 100 майки, съобщи зам.-министър Русинова, която насочи вниманието на многодетните родители и към предстоящото създаване на закон за детето и семейството.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноНовиниАнкетиОрганизацииЗаведенияНормативни актовеХранене при...Алт. медицинаРецептиИнтервютаСпортИсторияТестовеОбразованиеСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника