Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания „Заместваща грижа“ е изцяло нов модел на подкрепа за хората с увреждания

„Заместваща грижа“ е изцяло нов модел на подкрепа за хората с увреждания

„Заместваща грижа“ е изцяло нов модел на подкрепа за хората с увреждания - изображение

По време на конференция, посветена на развитието на заместващата грижа у нас, заместник социалният министър Зорница Русинова заяви, че този нов вид модерна услуга ще промени изцяло начините, по които хората с увреждания ще бъдат подкрепяни.

„Заместваща грижа“ е част от новия Закон за социалните услуги. Тя ще бъде предоставяна за кратък период от време. Основата й задача е, от една страна, децата и възрастните с увреждания да получат професионална и качествена помощ, а от друга страна, близките им да разполагат с време за себе си. Концепцията предлага от подобна услуга да се възползват и приемни семейства.

По време на форума, организиран от социалното министерство и фондация „Лумос – България“, Зорница Русинова подчерта голямото значение на обществената подкрепа и неправителствения сектор за новата услуга. Тя представи още и петте общини, където пилотно ще започне прилагането на услугата и в които започва осъществяването на проекти за създаването на Центрове за лица с увреждания по европейска програма. Всеки от тях е на стойност 1 000 000 лв.

За първи път услугата „заместваща грижа“ ще бъде предоставена в Русе, Бургас, Варна, Пловдив и София.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноПсихологияСнимкиНормативни актовеКлинични пътекиЗдравни съветиЗаведенияОрганизацииАнкетиАлт. медицинаСпециалистиЛеченияБотаникаИстория