Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Законът за личната помощ се провали

Законът за личната помощ се провали

Законът за личната помощ се провали - изображение

Срещу самостоятелното функциониране на закона за личната помощ се обявиха по време на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания представителите на синдикатите и на организациите на хора с увреждания. Заседанието, на което се възлагаха толкова много надежди особено от страна на протестиращите вече двайсет дни майки, премина бурно и приключи с яростни словесни престрелки и с майките, които крещяха „Убийци!“ пред сградата на министерския съвет.

Мотивите за отхвърлянето на проекта, изготвен от екипа на омбудсмана, бяха, че с него ще бъдат решени проблемите не на всички, които имат нужда от подкрепа. Въпреки че няма да работи като самостоятелен регулатор, стана ясно, че проектът ще бъде разгледан от групата в социалното министерство, която изготви публикувания за обществено обсъждане закон за социалните услуги. Социалният министър заяви, че финансирането на реформата ще бъде осигурено чрез закона за хората с увреждания, по който се работи в момента.

Много разгорещени спорове предизвика темата за средствата, необходими за личната помощ. Според Мая Манолова сумата е сто милиона лева, от финансовото ведомство са сметнали, че ще бъдат нужди допълнително близо един и половина милиарда лева, а според Минчо Коралски, който оглавява Агенцията за хората с увреждания става дума за 667 000 000 лв.

Протестиращите майки са категорични, че ще продължат протестите си и палатковите лагери остават.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: dnes.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория