Начало Социални грижи Трудова ангажираност Задължения на лицата и осигурителите/самоосигуряващите се да информират НОИ за събития, водещи до прекратяване превеждането на финансови компенсации при временна нетрудоспособност

Задължения на лицата и осигурителите/самоосигуряващите се да информират НОИ за събития, водещи до прекратяване превеждането на финансови компенсации при временна нетрудоспособност

Задължения на лицата и осигурителите/самоосигуряващите се да информират НОИ за събития, водещи до прекратяване превеждането на финансови компенсации при временна нетрудоспособност - изображение

При промяна в събитията касаещи промени в превеждането на финансови компенсации при временна нетрудоспособност (за такова събитие се приема дори и  промяната на банковата сметка), трябва да се представи ново удостоверение, приложение № 9, на което е попълнен разделът: "Удостоверявам следните промени в обстоятелствата" в рамките на 3 работни дни, считани от промяната.
Самоосигуряващите се, както и българите, подаващи сами нужните документи за превеждането на финансови компенсации, трябва да предоставят до 3 дни (от промяната на обстоятелствата, налагаща превеждането на пари) приложение № 9 в НОИ.

Такава удостоверение и приложение № 9 на дружеството, чрез което се осигуряват трябва да предостави и от съдружниците в търговските дружества, собствениците на ЕООД, както и физическите лица, членуващи в неперсонифицирани дружества.

За случаите, когато се установят някои нередовни документи или такива с пропуски и непълноти, съществува утвърден ред за уведомяването на осигурителите или самоосигуряващите се лица. Така те могат да реагират своевременно и да коригират непълнотите.

Добре е да се знае, че когато след приемането на документите за превеждането на финансови компенсации се установи, че те са непълни или имат неясноти, свързани с изясняването на факти и обстоятелства, касаещи изчисляването и превеждането на финансовите компенсации, териториалните подразделения на НОИ следва да уведомят лицата, че те са длъжни да предоставят липсващите документи, в рамките на 7 дни, считани от предоставянето на документите. Институцията дава на тези лица нужните указания за отстраняването на нередностите и изясняване на обстоятелствата.

Това уведомяване се извършва посредством лицензиран пощенски оператор, който информира лицата на посочен от тях точен адрес, чрез e-mail или телефонно обаждане. Ако се констатира невъзможност лицата да бъдат уведомени по някои от горепосочените начини, сигнализирането се осъществява чрез съобщение на определените за целта места в териториалните подразделения, на интернет страницата на НОИ или в конкретната община или кметство.

Всички коригирани или липсващи документи трябва задължително да се представят в НОИ в рамките на 7 работни дни от уведомлението. Ако след тези дни нередностите не се отстранят, а липсващите документи не се подадат, определянето на размера и преценката на правото на обезщетение се прави въз основа на подадените редовни документи и данни, както и тези касаещи осигуряването на лицата, които осигурителите са предоставили в Националната агенция за приходите (НАП) за всеки месец декларация образец № 1 "Данни за осигуреното лице" и данните от регистъра на осигурителите и самоосигуряващите се лица, регистъра на приходите от осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, регистър "Трудови договори", регистър "Пенсии", регистър "Трудови злополуки", регистър "Професионални болести", регистър "Парични помощи за профилактика и рехабилитация" и от регистър "Парични обезщетения и помощи от ДОО".

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниТестовеЗдравни съветиПсихологияАнкетиСнимкиЛюбопитноСтатистически проучванияНормативни актовеИсторияСпортОрганизацииГеографияПроизводители