Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Заделят допълнително средства за заетост за хора с увреждания

Заделят допълнително средства за заетост за хора с увреждания

Заделят допълнително средства за заетост за хора с увреждания - изображение

През 2019 г. ще започне реализацията на осем нови схеми, които са на стойност 58 000 000 лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Това стана ясно по време на редовното заседание на Комитета за наблюдение на ОП „РЧР“.

Допълнителни средства ще бъдат осигурени за заетост на хората с увреждания. Причината е, че бизнесът у нас проявява изключителен интерес към тази схема. До края на годината по нея ще започнат работа 1000 души. Програмата ще осигури заплатите им за две години на базата на минималния осигурителен праг. Ако след края на този срок работодателят задържи още половин година наетия служител, ще получи бонус, тъй като още 6 заплати ще бъдат поети от програмата.

Заместник-министър Русинова изрази убеденост, че благодарение на евросредствата близо 13 000 хора с увреждания, които са регистрирани в бюрата по труда, ще бъдат подкрепени. Тя информира още, че досега са сключени над 300 работни договора за хора с увреждания. В същото време има заявки за почти 20 000 работни места, повечето от които са за административна дейност.

Заместник социалният министър припомни още, че с финансовия ресурс на европрограмата продължава закриването на домовете за деца, а специална схема през 2019 г. е предназначена за завършващите образование млади хора. Зорница Русинова съобщи, че от следващата година започва закриването на домовете за възрастни с психични разстройства и деменция.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg
Снимка: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаПсихологияЗдравни съветиТестовеФизиологияОрганизацииНормативни актовеИсторияЛечения