Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Жалбите до омбудсмана за нарушени социални и трудови права са почти 2000

Жалбите до омбудсмана за нарушени социални и трудови права са почти 2000

Жалбите до омбудсмана за нарушени социални и трудови права са почти 2000 - изображение

Жалбите на гражданите до омбудсмана за нарушени социални и трудови права са 1989, което ги нарежда на второ място след постъпилите срещу монополните дружества, които са малко над 3000. Това става ясно от годишния доклад за 2018-а, който Мая Манолова внесе в парламента на 29 март.

Националният омбудсман поставя сред най-големите победи, които са не само на институцията, но и на гражданите, битката, спечелена заедно с майките на деца с увреждания по законите, с които започна реформата по отношение на политиките за хората с увреждания. Кампанията срещу така нареченото „модерно робство“ е вторият успех.

Мая Манолова каза, че независимо от скептицизма и дори желанието да бъдат принизени усилията за промени в КТ и в закона за гарантиране на вземанията, фактите показват ясно, че през 2018 г. над пет хиляди работници са получили заплатите си, които не са им изплатени от некоректни работодатели. Общата сума е 8 000 000 лв. За сравнение през 2017-а са изплатени 800 000 лв.

Зачестили са и жалбите срещу застрояването на зелени площи и изграждането на небостъргачи, предизвикани са множество проверки, а екипът на омбудсмана е в непосредствена връзка с граждански комитети, които воюват за правата си, каза още Мая Манолова.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовини