Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Детски заведения и социални услуги за деца Естество на проекта "Родители в заетост"

Естество на проекта "Родители в заетост"

Естество на проекта "Родители в заетост" - изображение

Проектът "Родители в заетост", под патронажа на Агенцията по заетостта, е съвместно финансиран от социалния фонд на Евросъюза чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

Целта му е да се осигури по-добро и адекватно съвместяване на професионалния с личния живот на родителите на невръстни деца и предоставянето на работа на безработни хора, осигурявайки им възможност за полагането на грижа при отглеждането на деца.

Дейностите по проекта включват набирането на документи от семействата с малчугани от 0 до 5 години възраст. Освен това се осигурява и трудово посредничество на безработните родители с дете. Друг вид дейности по проекта включват подбирането на безработни български граждани. Определят се възможностите им да бъдат включени и запознати с детайлите на работата, касеща полагането на грижи за малчуганите. Осигуряват се грижи и за децата на заети и безработни родители. На заинтересованите се оказва методическа подкрепа, необходима при отглеждането на хлапетата. За целта им се предоставя детайлна информация и се провежда адекватна комуникация.

Логично, целевата група са родителите. Добре е те да знаят, че към момента на проверката за допустимостта им по проекта, те не бива да са се завърнали на работните си места, защото е нужно да се спази изискването за допустимост тези хора. Двойките задължително трябва да са заети, ползващи за дълго отпуск или отсъстват, за да отглеждат дете/деца до 5 години. Това ще рече, че за тях следва да действат хипотезите по чл. 50, ал.1, ал.5 и ал.7, чл. 53 и чл. 53а от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Te следва да са лица, получаващи компенсации при:

- бременност и раждане;

- при отглеждането на малчуган;

- при раждане на дете (в рамки, фиксирани в чл. 49 от КСО) след навършването на 6-месеца от детето за остатъка до 410-те календарни дни;

- при осиновяване на хлапе от 2- до 5-години или използват неплатен отпуск за отглеждане на малчуган до 8-години съгласно чл. 167А от КТ;

- безработните родители, регистрирани в ДБТ;

- търсещите работа родители на възраст до 29 г. вкл.;

- безработни и неактивни родители над 30 г.;  

- родителите, намиращи се в неравностойно положение на трудовия пазар.

Набляга се на хората, част от уязвимите групи – заетите (самонаети или самоосигуряващи се), безработните семейства, самотните родители, многодетните семейства, членовете на семейства, ползващи социално подпомагане. Именно те следва приоритетно да се възползват от  грижата за децата от 0 до 5 г.

Бюджетът на "Родители в заетост" е в рамките на 20 000 000 лв,  а него са включени 17 000 000 лв. (или 85%) от ЕСФ, а националното съфинансиране е в размер на 3 000 000 лв. (или 15%).

Продължителността на проекта е до 2020 г., а т.нар. индикатори за изпълнение са:

- безработните и неактивни българи – 2 000 бр.;

- броят семейни двойки с малки деца – 1 500 бр.;

- безработните участващи, които при напускане на проекта имат работа – 1 500 бр.

По статията работи: Виктория Милова
Източник: az.government.bg
Снимка: betweencarpools.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноАнкетиОрганизацииНовини