Начало Социални грижи Репродуктивност Ин-витро Естество на ин-витро процедурата

Естество на ин-витро процедурата

Естество на ин-витро процедурата - изображение

Методът ин-витро е разработен за пръв път от Робърт Едуардс, като през 2010 година получава Нобелова награда за медицина.

Методът ин-витро представлява вид асистирана репродукционна техника. Извършва се при оплождане на една, (а може и няколко) яйцеклетки извън тялото на жената. След като се получат жизнеспособни ембриони се връщат в матката. Ин-витро инсеминацията представлява основна техника за лечение на безплодие.

Подготовката на организма на жената за процедурата включва хормонално стимулиране на организма с препарати. Това се осъществява през третия ден от медикаментозното лечение, защото в яйчниците трябва да се образуват множество първични фоликули. Преди яйчниковата стимулация е необходимо да се провери запаса от яйцеклетки. Ако той е малък се прибягва до донорски яйцеклетки. Повечето жени се третират с аналози на човешкия фоликулостимулиращ хормон (необходими са около 10 инжекции). Задължително е присъствието на лекар, защото той трябва всеки ден да измерва нивото на естрадиол в кръвта и растежа на фоликулите. Целта е да се контролира овулацията, за да се получат зрели яйцеклетки. Това се осъществява, след като се прецени, че яйцеклетките са нараснали достатъчно. Необходима е допълнителна стимулация с хормона хорион-гонадотропин. Това довежда до разпукването на фоликулите (овулация). Следва пункция на яйцеклетката под локална или пълна анестезия. Получените гамети се почистват от други клетки и вещества. Междувременно сперматозоидите се почистват от неподвижните и негодни клетки. След това те се поставят заедно със сперматозоиди в течна хранителна среда като те трябва да оплодят яйцеклетките. Получената зигота (ембрион), отгледана до 6-8 клетъчен стадий се връща в матката. Следва имплантирането на зародиша в подготвената маточна лигавица. Това трябва да се случи през т.нар. лутеална фаза на менструалния цикъл. Бъдещата майка трябва да приема допълнително естроген и прогестерон, за да увеличи шанса за забременяване.

Съществува възможност след трансфера да са останали неимплантирани зародиши, останали яйцеклетки и сперматозоиди. Те се замразяват в среда от течен азот. Така се процедира в случай, че семейството реши да се подложи на следващи ин-витро процедури.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноСоциални грижиАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлЗдравни проблемиЗдравни съветиИнтервютаОрганизацииБотаникаКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиНормативни актовеИзследванияЛеченияСпорт