Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Екип на социалното министерство се срещна с представители на МВФ

Екип на социалното министерство се срещна с представители на МВФ

Екип на социалното министерство се срещна с представители на МВФ - изображение

Екип на социалното министерство, начело със заместник-министър Зорница Русинова обсъди състоянието на трудовия пазар с представители на МВФ. Сред другите теми бяха квалификацията на работещите у нас, доходите и жизнения стандарт и особено мерките за повишаването им.

Зорница Русинова представи актуална информация, свързана с нивото на безработицата у нас и заплатите.

Внимание отдели още и на ефекта от подкрепата на Европейския социален фонд. Данните показват, че чрез него са включени в обучение почти 7800 безработни. През 2019-а чрез предложени от социалните партньори проекти е осигурено финансиране за професионалното обучение на 8 292 безработни по 47 професии.

Сред мерките за интеграция на икономически неактивните групи на пазара на труда, които са успешни, спадат: младежките медиатори и трудовите борси.

И през тази година социалното ведомство ще работи активно за връщането у нас на млади хора, които се обучават в чужбина, информира още заместник-министърът. Около шест хиляди са младежите, които следват в Германия, Холандия и Великобритания. Шест са кариерните форуми, които се организират за тях.

Не на последно място Зорница Русинова информира представителите на МВФ, че привличането на специалисти с висока квалификация от трети страни е друг от начините за справяне с предизвикателствата на пазара на труда у нас. През 2018-а, каза тя, е даден достъп на 1604 души от 54 трети държави.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиЛюбопитноОрганизацииСпорт