Начало Социални грижи Социална защита Еднократно социално подпомагане през 2014 година

Еднократно социално подпомагане през 2014 година

Еднократно социално подпомагане през 2014 година - изображение

Еднократното социално подпомагане се превежда веднъж в рамките на календарната година и цели облекчаването на определени медицински, образователни, битови потребности. Правомощие за получаването на този вид социална подкрепа имат всички граждани на Република България, каквито са например семействата и двойките, живеещи на семейни начала, имащи постоянен адрес в рамките на определената община. Поради разнообразни, но независещи от тях причини потребителите, които имат нужда от тази помощ не могат сами да задоволят основните си жизнени потребности. Правомощие за получаването на социалната подкрепа имат и чуждестранните граждани, получили убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут.

Еднократното социално подпомагане е в рамките на петкратната сума на гарантирания минимален доход, а за да се изплати финансовата помощ са необходими следните документи:

1. Молба-декларация по утвърден образец до дирекция "Социално подпомагане" според постоянния адрес;
2. Нужни са и документи, удостоверяващи възникването на определените медицински, образователни, битови потребности, медицинско направление, издаващо се от общопрактикуващия медик, епикризи от медицински заведения, протоколи от ЛКК, експертно решение от ТЕЛК, НЕЛК, РЕЛКК;
3. Към документите се причисляват и получените фактури за закупени животоподдържащи и животоспасяващи медикаменти; документи за доход; ксерокопие от акт за смърт (при смъртните случаи);
4. Следва да се приложат и документи, които доказват инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови потребности: медицински направления, издадени от общопрактикуващия медик; епикризи от болници; протоколи от ЛКК, експертно решение от ТЕЛК, НЕЛК, РЕЛКК; фактурите за закупени животоподдържащи и животоспасяващи медикаменти; документи за доход; копие от акт за смърт при смъртните случаи;

В рамките на един месец следва да си получи съобщение за издадена заповед от директора на дирекция "Социално подпомагане". В това съобщение е записано конкретното правно основание за отпускането на финансовата помощ, размерът й, определената дата, от която е начислена, мястото и датата за превеждането на подкрепата. При отказ трябва да се съобщят мотивите и съответното правно основание за него.
Заповедта се получава от подразделението на дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес.
Заповедта, издадена от директора дирекция "Социално подпомагане" може да бъде обжалвана пред директора на регионална дирекция "Социално подпомагане" според заложено в Закона за административното производство.
През 2014 година се очаква около 270 хил. Български граждани да получат еднократна финансова помощ. За нея могат да кандидатстват лицата, които са получили енергийна помощ за зимата и тези, на които тя е отказана поради превишаване на доходите с 10 лева и нямащите шестмесечна регистрация в дирекция "Бюро по труда".
Лицата, неподали документи за енергийна помощ, защото доходите им надвишават определения лимит могат да подадат документи през месец март. Помощта следва да бъде преведена през месец април и е в размер на 30 лв.

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеОрганизацииЛайфстайлИсторияСнимкиПсихологияАнкетиЗдравни съветиЛюбопитноРецептиЛеченияСтатистически проучванияЗаведенияОбразованиеСпортСпециалистиГеографияПроизводители