Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Една майка и казусът й с фейсбук

Една майка и казусът й с фейсбук

Една майка и казусът й с фейсбук  - изображение

Преди няколко дни провокативна снимка, качена във фейсбук, предизвика "лавина" от дискусии в чуждестранните медии. Фотосът показва гола жена, която държи току-що роденото си на спалнята вкъщи детенце, все още "привързано" към нея чрез пъпната връв. По-малко от час след като се появи в частната група "NYC Birth", снимката беше свалена от администраторите на социалната мрежа. Те аргументираха постъпката си с това, че фотосът нарушавал политиката им за приемливо съдържание.

Франси, която е лицензиран консултант по кърмене, си позволила да сподели интимния момент с другите членове на групата навръх първия рожден ден на момиченцето си. "Сърцето ми каза да я споделя с другите, тъй като вярвам, че увереността, която ме дари появата на дъщеря ми, може да се предаде и на други жени.", сподели наскоро американката в популярно онлайн издание.

Близка нейна приятелка й изпратила съобщение, сигнализирайки й, че някой от групата бил докладвал за съществуваща нередност. Малко след това достъпът на Франси до личната й фейсбук страница бил блокиран и тя била уведомена, че трябва да премахне всички снимки, които съдържат елементи на голота. Франси съобщила на администраторите, че няма подобни фотоси и профилът й бил възстановен.

Всъщност, политиката на социалната мрежа наистина забранява качването на публикации и фотографии, които показват голи задни части, гениталии или разголени гърди. През 2014-та на фотографите все пак беше дадена свобода да качват снимки на кърмещи жени, както и на такива с белези от мастектомия.

Стана ясно също, че, след гореспоменатия случай, администраторите на фейсбук подложили групата "NYC Birth", която има близо 900 членове, на щателно "пролетно почистване" по отношение на снимковото съдържание, а неактивните нейни потребители, както и тези, които нямали никакви общи приятели, били отстранени.   

Самата Франси сподели в американската преса, че не се притеснява от това, че една снимка е премахната от фейсбук, а, че повече я тревожи отношението на обществото към раждането и, като цяло, към женското тяло. Според майката, шумотевицата около фотографията и отразяването на "инцидента" в медиите поставило много въпроси, на които занапред трябвало да се търсят важните отговори: "Дали раждането трябва да е нещо, което трябва да се крие? Защо толкова се срамуваме от телата си? Как да взимаме по-добри решения и да започваме дискусии, които ще помогнат на жените да се чувстват по-уверени в това, на което телата им са способни?"

Как мислите вие – виждали ли сте снимката и какво е вашето мнение за този казус?

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиАнкетиСнимкиИсторияСпортХранене при...ИзследванияАлт. медицинаОрганизацииПроизводителиЗаведенияЛеченияКлинични пътекиСпециалистиБотаника