Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Европосланиците одобриха преразглеждането на директивата за командировките

Европосланиците одобриха преразглеждането на директивата за командировките

Европосланиците одобриха преразглеждането на директивата за командировките - изображение

Договореният от българското председателство и Европейския парламент текст, чрез който ще бъдат разгледани отново условията за командироване на работници в ЕС, беше подкрепен и от посланиците на евросъюза.

Основната цел на промяната е да бъде улеснено трансграничното предоставяне на услуги, но и да бъдат гарантирани както лоялната конкуренция, така и правата на работниците, които са временно командировани от работодателя си.

Според новата директива командированите ще имат същите възнаграждения като местните и ще се възползват от надбавките. По-голям ще бъде и броят на колективните трудови договори, които ще бъдат прилагани. До момента това ставаше единствено в сферата на строителството, сега вече ще бъде възможно за всички сектори и отрасли. Въвежда се понятието дългосрочно командироване. То е факт, когато работникът е пребивавал дванадесет месеца и след този период всички аспекти на трудовото право в държавата, където той работи, ще бъдат валидни за него.

Промените в директивата ще доведат още и до по-добро сътрудничество срещу измамите и злоупотребите.

Една от важните цели е свързана с възможността да има равнопоставеност между командироващите и местните предприятия, но без да се нарушават принципите за свободно движение на услуги. Българският министър на труда и социалната политика и председател на Съвета Бисер Петков заяви, че постигнатото споразумение дава реален шанс да бъде осъществен един от важните принципи, този за равното заплащане за равен труд. Няма да има разлика в заплащането между местните и командированите. Като „справедливо и балансирано“ определи още министър Петков постигнатото споразумение.

Директивата ще бъде окончателно приета, когато законодателният акт бъде гласуван в европарламента. Нейното преразглеждане беше наложително, за да се адаптира законодателството към новите икономически условия и трудовия пазар.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниАнкетиСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актове