Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Европейският съвет по заетост и социална политика ще заседава на 21 юни

Европейският съвет по заетост и социална политика ще заседава на 21 юни

Европейският съвет по заетост и социална политика ще заседава на 21 юни - изображение

Заседанието на съвета по заетост и социална политика на ЕС ще се проведе в Люксембург утре под председателството на Бисер Петков. Очаква се министрите да обединят позициите си по три законодателни инициативи, насочени към реалното приложение на Европейския стълб за социалните права.

Ще бъдат преразгледани правилата за координация на системите за социална сигурност и проектите за равновесието между професионалния и личния живот и за прозрачни и предвидими условия на труд. Идеята е всички те да бъдат усъвършенствани, да станат по-прозрачни, справедливи и най-вече да бъдат по-лесни за прилагане.

Правилата за баланс между личния и професионалния живот на родителите и на тези, които полагат грижи за децата ще създаде много по-приемливи и гъвкави условия на работа и ще даде възможност да се увеличи родителският отпуск за бащите. От друга страна основната цел на правилата за условията на труд е гарантира правата на работещите, но и да не допусне те да бъдат нарушавани. Едно от предложенията е, на работодателя да бъде вменено задължението да информира писмено своите служители за трудовите права.

Освен общата позиция по тези три регламента на форума ще бъдат представени доклади за предложенията за равното третиране и за проекта за създаване на европейски орган на труда.

Очаква се утре социалните министри на държавите от евросъюза да одобрят проектите, посветени на бъдещето на труда, свободното движение на работници и интегрираните политики за ранно детско развитие.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg
Снимка:welcomeurope.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниЗаведенияПсихологияЛюбопитноЛичностиИсторияСнимкиЛеченияОрганизацииЛайфстайлАнкетиСпортСпециалистиЗдравни съвети