Начало Социални грижи Трудова ангажираност Видове трудова заетост Европейският социален фонд и човешкият капитал

Европейският социален фонд и човешкият капитал

Европейският социален фонд и човешкият капитал - изображение

Бъдещото финансиране на инвестициите в областта на човешкия капитал беше една от темите, дискутирани по време на конференция на Европейския социален фонд, домакин на която беше София.

Присъстващите на форума съсредоточиха своите размисли върху бъдещето и ясно очертаха посоката. Тя е свързана с идеята, че пътят, който предстои да извървят държавите от ЕС, е свързан преди всичко с инвестирането в хората. Неслучайно и темата на конференцията беше „Инвестиции в хората – пътят напред“.

Една от важните теми беше свързана с възможността да се промени настоящият модел, за да може реално да бъдат приложени основните идеи, които са част от Европейския стълб за социални права, обявен неотдавна в Гьотеборг. Става дума за това колкото е възможно повече граждани на съюза да имат равни възможности и достъп до пазара на труда, но и условията на труд да бъдат справедливи, а социалната защита да се усъвършенства.

Мишел Сервоз, който оглавява Дирекция „Заетост, социални въпроси и включване“ в еврокомисията изрази категоричното си мнение, че пазарът на труда е променен напълно. Затова и мнението му е, че усилията на всички трябва да се фокусират върху развитието уменията на хората, но и към инвестициите за тях.

Да се постигне консенсус в законодателството, свързан с чиракуването и да бъдат посочени начините за съчетаване на мобилността и ученето, предложи от своя страна председателят на Комисията по бюджет в Европарламента Жан Артюи.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова подчерта от своя страна, че според българското председателство единственият начин Европа да постигне целите си, е следващият бюджет на ЕС да е подчинен на социалните теми. Тя информира участниците във форума, че всеки трети българин е използвал средства от Европейския социален фонд. Статистиката показва, че над 800 000 са се възползвали от мерките за интеграция на пазара на труда, финансирани от фонда.

Над 350 представители на институции взеха участие в конференцията.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовини