Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Документи, нужни за получаването на персонален идентификационен код към НОИ

Документи, нужни за получаването на персонален идентификационен код към НОИ

Документи, нужни за получаването на персонален идентификационен код към НОИ - изображение

За допълнително улеснение на работния процес, заинтересованите лица, желаещи да проверяват в НОИ информацията, касаеща превеждането на финансовите им компенсации, имат възможност да си набавят персонален идентификационен код (ПИК).

За целта, заинтересованите лица трябва да подадат молба в конкретно териториално подразделение на осигурителни институт по постоянен адрес. За да защити личните си данни, касаещи боравенето с информация относно икономическата му идентичност съгласно Закона за защита на личните данни, молбата следва да бъде подадена персонално или чрез упълномощено чрез нотариално заверено пълномощно лице. Молбите, които биват подадени по пощата, не следва да бъдат разглеждани.

В рамките на 3 дни, а при възможност и веднага след завеждането на подадената молба в осигурителния институт, длъжностното лице следва да издаде удостоверение с ПИК, което следва да бъде получено персонално или от нотариално упълномощен представител (чрез подпис). Тези удостоверения също не са сред документите, които могат да бъдат изпратени по пощата.

За улесняване на заинтересованите лица на молбата за издаването ПИК би могла да бъде подадена във всяко едно териториално поделение на осигурителния институт и филиалите му.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизации