Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Днес започва първият от серия протести на майките на деца с увреждания

Днес започва първият от серия протести на майките на деца с увреждания

Днес започва първият от серия протести на майките на деца с увреждания - изображение

От днес започва серия от протести в страната на майките от инициативата „Системата ни убива“. Причината е поредното връщане на Закона за хората с увреждания, тъй като има забележки от страна на Министерския съвет и от финансовото ведомство. Жените продължават да настояват за реформи в социалната, здравната, правосъдната и образователната системи.

Вече 120 дни майките стоят в палатковите лагери и чакат да видят адекватни и работещи промени в Закона за хората с увреждания. Но това така и не се случва, още повече, че поредното преработване отново е предизвикано след сигнал на омбудсмана Мая Манолова. Тя заяви, че новият вариант е без основни за реформата текстове и всъщност в него няма почти нищо от исканията на протестиращите. От националните организации на хората с увреждания недоволстват, че в последния момент им е даден варианта. За четирите месеца, откакто е разположена палатката пред Народното събрание, само десетима депутати посетили майките.

Днешният протест ще тръгне от парламента, а в Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Видин, Радомир, Хасково, Враца, Пазарджик, Плевен, Разград и Силистра също ще има организирани протести.

Социалният министър Бисер Петков коментира, че няколко министерства и дирекции изразили несъгласие с текстове в проектозакона. Финансовото ведомство не приело обосновката на проекта по отношение на паричните средства, а правната дирекция също отправила забележка във връзка с формулировката на текст. Петков уверява, че проектозаконът ще бъде преработен до следващата седмица и ще бъде разгледан от съвета. Стремежът е той да бъде придвижен, за да може да се гласува заедно с бюджета за 2019 г.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: presstv.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитно