Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Дискусия на тема „Моделът домашни грижи“ проведоха в НС

Дискусия на тема „Моделът домашни грижи“ проведоха в НС

Дискусия на тема „Моделът домашни грижи“ проведоха в НС - изображение

Парламентарните комисии по социална политика и здравеопазване организираха дискусия на тема: „Моделът „домашни грижи“ – съвременен подход за предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги на възрастни хора с хронични заболявания, трайни увреждания и след активно лечение в болница“. В разговорите участваха както представители на ресорните министерства, така и заместник-генералният директор на Червения кръст у нас д-р Надежда Тодоровска.

Почасовите здравни и социални услуги, които се финансират от републиканския бюджет са важна част от действията, насочени към подпомагане на възрастните хора с трайни увреждания или хронични заболявания. Информацията, предоставена по време на разговорите от заместник социалният министър Росица Димитрова, показва, че до настоящия момент общо 257 общини в страната са подписали споразумение с Агенцията за социално подпомагане за предоставянето на тези услуги. До края на 2018 г. се очаква още 34 общински администрации да сторят същото.

Росица Димитрова говори още и за плана, чрез който реално се изпълнява Националната стратегия за дългосрочна грижа. Планът предвижда в двадесет и осем областни центъра да има Патронажна грижа според реализирания от БЧК интегриран здравно-социален модел. За тяхното изграждане са предвидени трийсет милиона лева, които са от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Този вид услуга ще бъде осъществявана заедно със здравното министерство, общините, частните доставчици на социални услуги, лечебни заведения.

Основната задача е нуждаещите се да получат необходимата медицинска подкрепа, изцяло съобразена с индивидуалните им потребности, за което ще бъде изготвен план. На практика като вид услуга Патронажната грижа ще допълни действащата в момента почасова социална и психологическа подкрепа.

Новата услуга ще има финансиране по проекта до 2020 г., след което ще стане ангажимент на държавата и парите ще бъдат осигурени от бюджета.

Общите усилия и доброто партньорство са в основата на постиженията в тази особено чувствителна сфера. Заместник социалният министър припомни, че точно по модела на Червения кръст, осъществен до края на миналата година с швейцарско финансиране и в партньорство със социалното и здравно ведомства, във Враца са предоставени услуги на хора над 50 години.

За тази и за следващата година са нужни 83 000 000 лева, за да се финансират социалните услуги за 26 000 българи и 16 000 лични и социални асистенти и домашни помощници.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицина