Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Дискусия за социални проекти, финансирани по оперативни програми, организира НСОРБ

Дискусия за социални проекти, финансирани по оперативни програми, организира НСОРБ

Дискусия за социални проекти, финансирани по оперативни програми, организира НСОРБ - изображение

Националното сдружение на общините в България организира открито заседание на постоянната си комисия по труда и социалната политика. В него се включиха и ресорните заместник-министри Росица Димитрова и Зорница Русинова.

Голямата тема на заседанието беше посветена на напредъка по отношение на държавните реформи в страната. Заместник-министрите от социалното ведомство запознаха участниците в проявата с действията на министерството, чрез които се осъществяват социалните грижи.

Росица Димитрова насочи вниманието към подготовката на Закона за социалните услуги и призова общините да бъдат активни и да направят своите предложения до 11 април, когато е крайният срок за внасянето им. Целта на документа е да бъдат уредени въпросите, свързани с предоставянето и използването, но и с контрола на социалните услуги.

Другата важна тема, по която зам.-министър Димитрова говори, беше свързана с актуализирания план, чрез който се изпълнява стратегията „Визия за деинституционализацията на децата в Република България“. Планът предвижда създаването на сто нови социални услуги до 2021-а, от които ще се възползват 2140 души. Те ще се финансират от бюджета и от ОП „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“. Тази реформа скоро ще приключи, а партньорството между общините е добре да бъде използвано за предлагането на много по-бързи и добри услуги, е мнението на г-жа Димитрова. Според нея най-сериозният проблем е възможността да бъдат задържани в сферата младите специалисти.

За последните четири години общините в България са подписали договори за 236 000 000 лв. по „Развитие на човешките ресурси“. Една трета от сегашните контракти също са сключени с представители на местната изпълнителна власт. Заместник-министър Русинов заяви своята категорична позиция, че без общините страната ни не би могла да използва средствата от Европейския социален фонд.

Зорница Русинова определи деинституционализацията като „най-трудната, най-успешната, но и най-сложна политика в социалната сфера, провеждана някога в България“.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg, namrb.org

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиСнимкиСпециалистиЛеченияБотаникаАнкетиСпортИстория